A vád szerint a lébényi rendőrök a szolgálatuk ideje alatt az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán készpénzért cserébe nem büntették meg a főleg külföldi autósokat, turistabuszokat. Az ügyben 18 rendőr is érintett, a büntetőeljárás során pedig valamennyien korrupció miatt felelhettek, az eljárás a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen indult.

Korrupció miatt indult eljárás

Az ügyészségi vádirat szerint 2018 szeptembere előtt a lébényi autópálya-rendőrök az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán ellátott járőrszolgálatuk alatt, külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőitől tovább haladásukért rendszeresen pénzt kértek – írja a Központi Nyomozó Főügyészség a keddi közleményében. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

M1-esen szedték a pénzeket

Megbeszélték egymás közt

Az ügyészség egyik korábbi közleménye szerint 18 korrupt rendőrrel szemben indult büntetőeljárás, amiért a lébényi egyenruhások abban állapodtak meg, hogy az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a szabálytalanságok mellőzéséért rendszeresen jogtalan jövedelemre tesznek szert.

Külföldiekre mentek rá

A rendőrök főként a külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőit ellenőrizték. Azért, hogy őket tovább engedjék, vagy ezért mert a sofőrök szabálytalanságokat követtek el, mellőzték a felelősségre vonást, és pénzt kértek. A járőrök főként ukrán, bolgár, román, láthatóan túlsúlyos járműszerelvényeket állítottak meg, a sofőröktől pedig 20 és 50 euró közötti összegeket kértek el.

Egyezséget kötöttek

Az eljárás során az ügyészség új büntetőeljárási törvény lehetőségeivel élve egyezséget kötött a rendőrökkel, melynek értelmében az egyenruhásoknak tényfeltáró vallomást kellett tenniük a bűnösségük beismerése mellett.

Börtönt indítványoztak

A nyomozó ügyészség az egyezségre tekintettel azt indítványozta, hogy a bíróság az elő­ké­szí­tő ülé­sen az elkö­ve­tő­ket bün­te­tő­jo­gi fele­lős­sé­gük ará­nyá­ban ítélje 2-3 év vég­re­haj­tan­dó bör­tön­­re, köz­ügyek­től eltil­tás­ra és pénz­bün­te­tés­re, továbbá ren­del­jen el vagyon­el­kob­zást velük szem­ben jog­ta­lan gaz­da­go­dá­suk össze­gé­ig.

Jött az előkészítő ülés

Az előkészítő ülésen a bíróság 2021. március 5-én a korábban meghozott egyezségeket jóváhagyta, majd meghozta az ítéletét. A bírói döntés valamennyi rendőr vonatkozásában egyezett az ügyészi vádiratban tett büntetési indítványokkal.

Friss

Beismerték bűnösségüket

Az eljárás során az összes rendőr beismerte felelősségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Az előkészítő ülésen meghozott bírói ítéletet a rendőrök és védőik tudomásul vették, és az ügyészség sem fellebbezett, így a döntés jogerőre emelkedett. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció