A marihuána a hasishoz hasonlóan a vadkenderből, indiai kenderből készül. A növény virágzatának és hajtásvégeinek levágott, szárított örleménye. A kenderből állítják elő a marihuánát, a hasist és a hasisolajat.

Hatóanyag

A marihuána fő hatóanyaga a THC (delta-9-transz-tetrahidrokannabinol) elnevezésű vegyület. Ettől érez eufórikus élményt, néha hallucinációt a fogyasztó, de fájdalomcsillapításra is használják.

Fogyasztása

A marihuana a legelterjedtebb drog a társadalomban. A szárított kenderörleményt cigaretta-papírba tekerik, ezt hívják joint-nak, spanglinak és elszívják. Vannak országok, ahol süteménybe keverik, vagy teát főznek belőle, és úgy fogyasztják.

Miről ismered fel a füvezőket?

A legfeltünőbb hatás, hogy nagyra tágul a marihuana hatása alatt állók pupillája, gyakorlatilag egy nagy fekete szempár néz vissza rád. Gyakran mosolyognak, és a kiszáradt szájuk miatt valamilyen folyadékot isznak. Buliban szinte biztosan sör vagy gintonic van a kezükben és azt kortyolgatják folyamatosan.

Marihuána hatása

A cannabis hatását általában hamar lehet érezni. Ilyen a gyorsabb szívverés, különböző érzékszervi zavarok. Körülbelül 30 percen belül eléri a maximális hatást. A következő órákban azonban teljesen elmúlik a hatása ezért a függők folyamatosan szívnak és folyamatosan adagolják a szervezetükbe a drogot.

Nagyon káros a tüdőre a füves cigaretta szívása, mivel a hatás növelése érdekében a fogyasztók megpróbálják minél hosszabb ideig a tüdőben tartani az égő kender füstjét. Ez felér körülbelül 5 átlagos cigaretta elszívásával és torokfájást, torokkaparást, torokgyulladásokat okozhat.

A marihuána gyakori szívása jelentősen csökkenti az emlékezőképességet és lassítja a gondolkodást; gyakorlatilag egy buta, munkára és tanulásra már-már szinte képtelen személy látszatát kelti és előbb-utóbb azt is eredményezi. Kísérleti célból állatok agyában megfigyeltek károsodásokat is a THC miatt.

Pusztítja az ondót, menstruációs zavart okoz

Az ondósejtek szerkezetének eltorzulása szintén a marihuána hatásai közé tartozik. Ehhez nem kell évekig szívni, mivel még a csekély mennyiség is veszélyezteti ideiglenesen a férfiaknál a gyermeknemzési képességet. A nők esetében a cannabis hatóanyaga a menstruációs ciklust zavarhatja meg. A THC hatóanyag az idegsejtek működését teszi nehezebbé, ezért a szellemi képességek jelentősen csökkennek.

Belépő drog

Belépő drognak hívják, mert testünk miután toleranciát igyekszik mutatni a droggal szemben, egyre több és egyre keményebb drogokra tart igényt ugyanahhoz a „kellemes” érzés eléréséhez. Előbb-utóbb ez a folyamat egy keményebb kábítószerhez vezet.

Források: Narconongrab.hu és Krimináltechnika