A kokacserje levelei

A Kokain

A kokain Dél-Amerikából származik az ott élő indiánok alkalmazták először. A kokacserje levelét rágcsálva rájöttek, hogy fokozza a teljesítőképességet és aufóriát okoz.

A kokain fogyasztása

A kokaint por formájában árulják a dílerek, a finomított kokain hófehér, az utcán általában van valamilyen mellékszíne. Leginkább orrba szippantják, valamint a maradékot a fogínybe dörzsölik, mert a nyálkahártyáról szívódik fel a leggyorsabban. A kokain drága drognak számít, egy adag akár 30 ezer forintba is kerülhet.

A kokain hatása

A kokain nagyon rövid ideig hat, ellentétben más kábítószerekkel. A hatása intenzív, erős, kb. 15-30 percig tart, majd utána a mélybe taszítja a személyt: depresszió, erős fizikai fájdalmak, görcsök, remegés következik. Használatakor növekszik a pulzus a vérnyomás, és szaporább lesz a légzés. Pszichikai hatása a heroinéval vetekszik. Már egyetlen adag elég az első alkalommal, hogy függővé váljon a fogyasztója.

Azonnali függőséget okoz

A kokainról köztudott és igaz, hogy ha egyszer elkezdi valaki, szinte lehetetlen megválni tőle; mind a lelki, mind a testi függőség kialakul, és a személy egyre inkább kielégíthetetlen vágyat érez magában egy újabb adag beszedésére. Azért alakul ki gyorsan a függőség, mert a kokain a legfontosabb, úgynevezett örömközpontokat izgatja az agyban. A test hamar toleranciát alakít ki, így a nagyobb adagra és a sűrűbb használatra kényszerül a személy. Ám soha többé nem fogja elérni azt a hatást, melyre az első használat óta vágyott.

Kokain hosszútávú hatásai

A hosszú távú hatások kifejezésére a kokainisták egy szót alkottak: drogőrült. Ez a tolerancia kialakulásával kapcsolatban jött létre, mivel emiatt kell egyre többet és egyre sűrűbben fogyasztani a kokainból. Idővel a napi fogyasztás kimeríti a szervezetet, mert mind enni, mind aludni egyre kevesebbet tud a kokainista.

Miről ismered fel a bekokózott embert?

A kokain fogyasztója a kívülálló ember számára józannak látszik, nem dülöngél, nem bizonytalan, tekintete nem fátyolos, beszéde érthető, a pupillája viszont erősen kitágult, nagy fekete szemekkel néz rád.

Hatóanyag

A növényi eredetű kokain (C17H21NO4) molekula egy erőteljesen addiktív, stimuláló gyógyszer és helyi érzéstelenítő pszichoaktív szer. Kémiai megnevezése: benzoil-ekgonin-metil-észter. Nátrium-bikarbonáttal együtt forralva a kokain crack-kokainná alakul át, ami elszívható.

Kokain hatása az agyra

A kokain közvetlen hatását a véráramba kerülve az agyban fejti ki, központi idegrendszeri stimuláns. Főképpen a dopamin és a szerotonin nevű ingerületátvivő anyagokra hat. Mindkettő az idegsejtek kommunikációjáért felel. A dopamint alapesetben az úgynevezett dopamin-transzporter szállítja vissza a helyére, miután az elvégezte feladatát. A kokain pont ezt a visszavételt gátolja meg, így a dopamin egyre csak szaporodik a szinapszisban, ettől alakul ki az eufória, majd a függőség.

Források: Narconongrab.hu és Wikipedia