A napelemes rendszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Rengeteg épület tetején találkozhatunk velük. A telepítésük gyakran nem egyszerű feladat, mindig szakemberre kell bízni. A városi környezetben történő integrálása pedig további kihívásokat és lehetőségeket tartogat mindenki számára.

Úton a fenntarthatóság és a megújuló energiaforrások felé

Az elmúlt években egyértelműen Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendenek a napelemes rendszerek. A különböző megoldásoknak köszönhetően konkrétan már bárhova fel lehet őket szerelni. A technológia folyamatosan fejlődik, pláne, ha olyan okos eszközöket használunk, mint a tetőkampó, ami a Modulfix oldaláról is könnyedén beszerezhető. Városi környezetben a telepítés során több kérdésre is választ kell adni.

Az első dilemma a térbeli korlátok leküzdése. Itt ugyanis gyakran találkozhatunk azzal, hogy a rendelkezésre álló hely eléggé korlátozott, így nehézkes nagy napelemparkokat kialakítani. Az épületek tetői és a szabad területek is sokszor zsúfoltak, vagy éppen más célra alakították ki őket. És akkor még az árnyékolásról nem is beszéltünk, ha éppen a célterület mellett egy magas épület is található, mivel az akár az egész rendszer hatékonyságát is nagymértékben csökkentheti.

A telepítés megtervezése során oda kell figyelni az esztétikai és építészeti követelményekre is. Fontos, hogy a napelemek illeszkedjenek az épület stílusához, valamint a városi táj esztétikáját se rontsák. Kiemelten oda kell figyelni a történelmi városrészekben, ahol a megjelenés megőrzése elsődleges. Végül, de nem utolsósorban ott vannak a gazdasági akadályok. A napelemek hosszú távon garantáltan megtérülnek, de a kezdeti költségek akadályozhatják a széles körű bevezetését. 

Milyen lehetőségek érhetőek el?

Az egyik leggyakoribb megoldás, ha a tetőn helyezzük el a napelem paneleket. Számos épület, bevásárlóközpont rendelkezik elegendő napfénynek kitett felülettel, ami tökéletes helyszín a rendszer kialakításához. Választhatunk integrált fotovoltaikus struktúrát is (BIPV), ami új dimenziót jelent a városi alkalmazásban.

Itt konkrétan a rendszer az épület elemei (ablakok, tetők, homlokzatok) részeként funkcionál, így a városi környezethez is tökéletesen illeszkedik. A gazdasági kihívások leküzdésére különböző állami támogatásokat, zöld finanszírozást is igénybe vehetünk. 

Érdemes leküzdeni a kihívásokat

A napelemek integrálása városi környezetbe kulcsfontosságú. Az igény egyre nagyobb a megújuló energiaforrások iránt, ami a fenntarthatóság miatt is elsődleges. Ráadásul ezzel a fosszilis energiahordozóktól való függőséget is lehet csökkenteni és a rezsiszámlákon is kisebb összegek fognak szerepelni. Az okos városi tervezésnek már szerves része a napelemek telepítése, megfelelő elhelyezése. Ha jól alkalmazzák őket, azzal a gyakorlatban mindenki nyerni fog.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a modulfix.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.