Az állati eredetű élelmiszerek növényi alapú élelmiszerekre való cseréje egyre gyakoribb. Sok tudományos bizonyíték utal ugyanis arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata így alacsonyabb.

Állati eredetű élelmiszerek helyett fogyasszunk növényi eredetűeket!

A LifestylePro Academy Életmód és táplálkozási tanácsadó képzése során az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek is terítékre kerülnek. A táplálkozási szokások pozitív irányba történő megváltoztatása ugyanis jelentős hatást gyakorol az egészségi állapotunkra. 

Egy 2023-as nyomonkövetéses kutatás azt vizsgálta, hogy milyen következményei vannak annak, ha az állati eredetű élelmiszereket növényi eredetű élelmiszerekre cserélik. Elsősorban a kardiometabolikus egészségre és az összmortalitásra gyakorolt hatásokat nézték meg mélyrehatóbban.

A jelenlegi élelmezési rendszer fenntarthatatlan

Miért? Mert bizonyíthatóan károsan hat a bolygó egészségére, elhasználja a Föld értékes erőforrásait, szerepet játszik az éghajlatváltozásban, és ennek eredményeképpen csökkenti az élelmiszereink minőségét és mennyiségét is. 

De nemcsak ez a baj! Hanem az is, hogy az olyan, táplálkozással összefüggő betegségeknek is megemeli a kockázatát, mint amilyenek a szív- és érrendszeri betegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Ezen kóros folyamatok pedig világszerte nagymértékben növelik az összmortalitást. 

A növényi alapú étrendre való áttérés előnyei

Nem véletlenül állnak a legújabb tanulmányok középpontjában a növényi alapú étrendek. Számos olyan előnyük van, amit az egészségünk védelme érdekében érdemes figyelembe venni. A növényi alapú étrendek:

  • A bolygó védelme mellett pozitívan hatnak az emberi egészségre is.
  • Csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint a korai elhalálozás kockázatát is.
  • Nem rónak nagy terhet a környezetre, mint az állati eredetű élelmiszerek, a vörös és feldolgozott húsok, amelyeknek az előállítása és fogyasztása is negatívan hat.
  • Kellő mennyiségű rostot tartalmaznak, ezzel hozzájárulnak az emésztőrendszer normál működéséhez és megakadályozzák egyes ráktípusok kialakulását.
  • Az étrend megfelelő összeállításával a kellő energiabevitel változatlan szinten tartható – más élelmiszerekkel lehet ezeket pótolni. A húsok lecserélhetők hüvelyesekre, különböző olajos magvakra, valamint teljes kiőrlésű gabonafélékre. 

Látható, hogy az eredmények arra engednek következtetni, hogy az étrendben az állati eredetű élelmiszerek lecserélése növényi eredetű élelmiszerekre elősegítheti az egészség megőrzését vagy javítását, hozzájárulva ezzel egy hosszabb, betegségektől mentes élethez.

Éljen Ön is ezzel a lehetőséggel, és tegye egészségessé a mindennapjait növényi eredetű élelmiszerek rendszeres fogyasztásával és az állati eredetű termékek fokozatos csökkentésével vagy elhagyásával!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a lifestylepro.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.