Közülünk ki nem vásárolt legalább egyszer egy olyan sorsjegyet, ahol le kellett kaparni a felület egy részét, hogy felfedjünk egy kódot, ami alapján kiderült, hogy nyertünk-e valamit vagy sem. Ezek az úgynevezett kaparós sorsjegyek Magyarországon főleg a 90-es években voltak népszerűek és a metró megállókban vagy újságosnál lehetet őket kapni, de még ma is megtalálhatók ilyen-olyan formában.

Mivel a digitalizáció korszakában élünk, várható volt, hogy ezen a területen is lesz valamiféle újítás és ez nemrég meg is történt, az online kaparós sorsjegyek formájában. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez a fajta játék egyre népszerűbb azok körében, akik szeretik az izgalmat és azonnal tudni szeretnék, hogy nyertek-e vagy sem. A klasszikus kaparós sorsjegyeknek is az volt a lényege, hogy azon nyomban tudni lehetet mi a végkimenetel, nyerő-e vagy sem a sorsjegyünk. Az online verziónál ugyanez a koncepció érvényesül, egyszerűen nem fizikai formában.

Ebben a cikkben vendégszakértőnk, Boross Örs segítségével feltárjuk, hogy valójában hogyan is működik ez az új játék és milyen izgalmas lehetőségeket kínálnak a résztvevők számára.

Az online kaparós sorsjegyek működése: egyszerűség és gyorsaság

Az online sorsjegyek virtuális változatai ugyanazokat az alapelveket követik, mint a hagyományos sorsjegyek: a játékosoknak le kell kaparniuk a felületet, hogy felfedjék a mögötte rejtőző számokat, ábrákat vagy szimbólumokat. 

Az egyetlen alapvető különbség az, hogy nem egy pénzérmével vagy a körmünkkel kaparjuk le azt a bizonyos védőréteget, hanem a kurzorunkkal. 

Hogyan lehet nyerni? Még mindig a kaparós sorsjegy betűk értéke a nyerő kombináció?

A különféle online kaparós sorsjegyek mind más-más kifizetési táblázattal rendelkeznek, ahol fel vannak tüntetve a különböző kombinációk, amelyekkel nyerni lehet. A fizikai játékoknál megszokott volt, hogy a legtöbb esetben a kaparós sorsjegy betűk értéke rejtett magában egy nyerő kombinációt, amit az értékesítő tudott ellenőrizni a helyszínen. Az online sorsjegyeknél is hasonló a helyzet. Összegezve, a leggyakoribb nyerő kombinációk így néznek ki:

 • 2 vagy ennél több egyező ábra vagy szimbólum kombinációja
 • 2 vagy ennél több egyező szám kombinációja
 • 2 vagy ennél több egyező betű kombinációja
 • Jackpot és bónusz szimbólumok

Emiatt sokan a nyerőgépekhez hasonlítják a digitális sorsjegyeket, mivel itt is egy mátrix alakú formációból kell kikombinálni egy nyerő párosítást. 

Kaparós sorsjegy trükk: a siker kulcsa a bizalom

Mivel egy teljes mértékben szerencsétől függő játékról van szó, nem igazán beszélhetünk kaparós sorsjegy trükkről ezek kapcsán. Fontos viszont, hogy csak megbízható és hiteles online kaszinókban játsszunk, hogy biztosak lehessünk a játék tisztaságában és a nyeremények kifizetésében.

Hasonlóan a kaszinó játékokhoz, itt is létezik egy pár jól ismert fejlesztői csapat és cég, amelyekre külön érdemes figyelni. Ezek közül egy párat felsorolunk itt:

 • Cryptologic 
 • CTXM
 • Microgaming 
 • Net Entertainment
 • Playtech
 • Rival

Van egy szemszög, amire viszont érdemes a játékosoknak odafigyelnie, az pedig az úgynevezett Return-to-Player arány, azaz a játékos szempontjából nézve az átlagos nyerési esély. Az online kaparós sorsjegyeknél ez a szám 92% körül mozog, de ez a játéktól függ és vannak olyan szelvények, ahol ez a szám akár 96.5% is lehet.

Tehát elmondható, hogy attól függetlenül, hogy taktikázni nem lehet a kaparós játékoknál, de mégis vannak stratégiák, amelyek által nagyobb eséllyel lehet nyerni. A fent említetteken kívül, ide lehet még sorolni azt is, hogy sok esetben a kaszinók ingyen játszási lehetőséget nyújtanak, bónuszok révén. Egy rafinált játékos összegyűjthet annyi bónuszt, hogy rizikó és tét nélkül tudjon nyerni, ezért érdemes ezeket a lehetőségeket figyelembe venni annak, aki érdekelt ebben a típusú játékban.

Azt se felejtsük azért el, hogy amikor szerencsejátékokról van szó, a vesztés ugyanúgy része az élménynek mint a nyerés. A híres amerikai színésznő Jennifer Aniston egyszer azt mondta:

“Ó, ez nem is szerencsejáték, ha sosem veszítesz.”

Az új kaparós sorsjegy 2024-ben: az innováció világa

Az online szerencsejáték-iparág folyamatos fejlődésével együtt az online sorsjegyek is várhatóan újításokon és frissítéseken fognak keresztülmenni. Egy új kaparós sorsjegy 2024-ben valószínűleg további új funkciókkal és nyerési lehetőségekkel rukkol majd elő, így érdemes lesz figyelemmel kísérni az újdonságokat és kipróbálni az új játékokat.

Jelen állás szerint 3 fő játékelemről tudunk beszélni:

 • Tematika. Ahogy a neve is mondja, itt egy bizonyos téma köré épül a játék és szinte az összes létező online kaparós jegy ebbe a kategóriába tartozik.
 • Automatizálás. Bizonyos sorsjegyeknél egy gombnyomással tudni lehet, hogy nyertél-e vagy sem, nem kell virtuális módon “kapargatni”.
 • Többszörös esély. Itt több játék kombinációja révén lehet játszani, illetve nyerni.

Ha bővebb információkat keresel, az online kaparós sorsjegyekről itt tájékozódhatsz.

Összegzés

Az online kaparós sorsjegyek legfőbb előnye a fizikai típussal ellentétben, hogy lehetővé teszik a játékosok számára, hogy azonnali pénznyereményekre tegyenek szert. Ami pedig a játékos szokásokat illeti, mivel pusztán egy szerencsén múló játékról van szó, a komoly spílerek a legtöbb esetben egy már meglévő kaszinó és szerencsejáték stratégiához párosítják mint kiegészítő elemet. Az alkalmi játékosoknál pedig lehet akár kedvenc is, főleg, hogy van egy nosztalgia vonzereje az egésznek. 

Bárhogy is viszonyulunk az ehhez az új játékhoz és általában a szerencsejátékokhoz, végszóként egy találó idézettel búcsúzunk az olvasótól. Minden idők legjobb kosárlabdázója Michael Jordan egyszer azt mondta, hogy:

“Szeretném, ha az emberek megértenék, a szerencsejáték nem rossz dolog ha a rendeltetésének megfelelő kereteiben kezeljük, az pedig a szórakoztatás.”

(x)