Az érettségi bárki számára megterhelő lehet, főleg azoknak, akik kevésbé vannak felkészülve az esszére, nem tudják magukat jól és tömören kifejezni. Szerencsére az internet világában mindenre találhatunk megoldást. Mindenekelőtt fontos a jó feladatválasztás, a megfelelő időbeosztás, a piszkozat és jegyzet készítése. Ezek nélkül szinte képtelenség a végére érni a feladatoknak úgy, hogy tényleg jó jegyet kapjunk.

Az alábbiakban tippeket és tanácsokat osztunk meg azzal kapcsolatban, hogyan érdemes nekifogni az esszé írásához.

A megfelelő feladatválasztás

A feladatválasztásnak meg kell felelnie az érettségi előírásainak. Tehát egy, az egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot és egy, a magyar történelemre vonatkozó hosszú esszét kell kifejteni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa abban is segítséget nyújt, hogyan tudod magad megfelelően kifejezni, hogy a végeredmény minimum egy 5-ös legyen.

A rövid egyetemes és a hosszú magyar feladat más korszakra vonatkozik, tehát az egyik az 1849-ig tartó, a másik az 1849 utáni korszakra irányul, de érdemes azt választani, amelyik a legszimpatikusabb. Tanulmányozzuk alaposan a forrásokat, vegyük figyelembe, hogy mi segíthet a jobb kidolgozásban, mint például a jegyzet vagy a piszkozat készítése. A választás előtt bőven elég gyorsan átfutni a témát, hiszen szinte mindenkinek van egy-egy olyan korszak, ami jobban megy.

A források megfelelő használata

Sajnos a hibák nagy része még mindig abból fakad, hogy a diákok nem tudják megfelelően felhasználni a forrásokat. Mindenképpen olvassuk el alaposan a szöveget. A rövid esszéhez egy, a hosszúhoz pedig három forrás tartozik. Mindegyiket alaposan vesézzük ki, vonjuk le a következtetéseket, hiszen sokszor már ebből fel tudjuk építeni a fogalmazást.

Az idézet végén mindig van egy forrásmegjelölés, amely rendszerint még több információt tartalmaz a szövegről és annak eredetéről, valamint természetesen a korszakról. Mindenképpen írjunk ki mindent a forrásból, ami a témához kapcsolódik, fogalmazzuk bele őket a válaszunkba.

Fontos: sose a forrás elmesélése és átfogalmazása történjen, hiszen arra nem adnak pontot.

A történelmi atlasz segítsége

A történelmi atlasz térképeiből szinte minden fontos információt leolvashatunk. Megtudhatjuk a korszakot, az országot, a birodalom nevét, a terület változásait, a városok elhelyezkedését, de még a hadjáratokat és a kereskedelmi kapcsolatokat is. Ahhoz, hogy a vizsgán is el tudjunk igazodni rajta, fontos, hogy már a felkészülés során gyakran lapozgassuk az atlaszt és nézzük át a kronológiát.

A legjobb, ha a feladat elolvasása után azonnal az atlaszt hívjuk segítségül. Tájékozódjunk a tartalomjegyzékben és a névmutatóban, ahol rákereshetünk a fontosabb részletekre. Ha nem vagyunk tisztában a térkép jelöléseivel, akkor a vizsga előtt alaposan rágjuk át magunkat rajtuk.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a rubicon-mesterkurzus.com oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.