Szülőként az egyik legfontosabb feladat, hogy gyermekeink számára biztonságos környezetet alakítsunk ki. A gyermekekre számtalan veszély leselkedik a mindennapokban, azonban egy kis elővigyázatossággal csökkenthetjük annak esélyét, hogy a kicsi megsérüljön, balesetet szenvedjen.

A balesetek jelentős része ugyanis az otthonunkban történik. A gyerekek számára az egész világ egy felfedezésre váró hely, tele kalandokkal. Szülőként a mi feladatunk, hogy a kicsi számára ez a felfedezés örömteli legyen és ne balesetekkel tűzdelt. A biztonság kedvéért érdemes a Genertel Biztosító balesetbiztosítása kapcsán bővebb információkat szerezni, hiszen baj esetén az anyagi segítség sokat számít.

Égési sérülés, forrázás

A leggyakoribb gyermekbalesetek toplistáján kétségkívül dobogós a forrázás. A konyhapultról vagy tűzhelyről lerántott forró folyadékok és ételek a gyermek életkorától függően akár súlyos sérüléseket is okozhatnak. 

A megelőzés érdekében nagyon fontos ügyelni rá, hogy a gyerek ne érhesse el a forró folyadékkal teli edényeket és bögréket. Az is lényeges, hogy a konyharuha és asztalterítő lelogó szélét megrántva se tudja magára önteni a forró folyadékokat.

Tisztítószerek, vegyszerek

A gyerekekre nem csupán a forró folyadékok és ételek, hanem a különféle vegyszerek is veszélyt jelentenek. A mosogató- és mosótablettákat, vízkőoldót, hideg zsíroldót, ablak- és szélvédőmosó folyadékot lehetőleg olyan magasan tároljuk, ahol nem tudja elérni. Ha ez nem megoldható vagy biztonságos alternatívát keresünk, akkor érdemes olyan szekrényben tárolni a vegyszereket, amely kulccsal zárható.

Csonttörések, zúzódások

A gyerekek szeretnek mindenhova felmászni és feszegetni a határaikat. Ezzel csak az a probléma, hogy a magasból könnyen lepottyanhatnak, ami akár csonttöréshez is vezethet. Ha megtörtént a baj, akkor jobb elmenni az orvoshoz, még akkor is, ha látszólag semmi baja a gyereknek.

Egyéb balesetek

A fulladás, áramütés és az állatharapás is lehetséges veszélyforrások. Fulladás akkor fordulhat elő, ha a gyerek az apró tárgyakat, játékokat megpróbálja lenyelni vagy az orrába dugni. A műanyag zacskókat is jobb eltenni szem elől, hogy véletlenül se tegye a szájába vagy húzza a fejére. A konnektorok szintén ártalmasak lehetnek, ezért célszerű gyermekvédelmi dugóval ellátni őket.

A gyerekekben egészen kicsi korban még nem alakul ki a félelemérzet, ezért gond nélkül megközelítik akár az idegen állatokat is, melynek könnyen harapás és ezáltal nagy sírás lehet a vége. Nagyon fontos, hogy szülőként megtanítsuk a gyereknek, hogyan kell közeledni egy állat felé helyesen, illetve, hogy nem szaladunk csak úgy oda idegen állatokhoz, hogy megsimogassuk, hanem előtte engedélyt kérünk a gazdájától.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a genertel.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.