Az összehangolt akció keretein belül 27 szabálysértővel szemben intézkedtek a somogyi közrendőrök.

Marcali térségében razziáztak

Pénteken Marcali és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték a rendőrök. Mivel az autósok visszafogják magukat, ha látják a rendőröket, ezért olyan módszerrel dolgoztak az egyenruhások, hogy inkognitóban tudjanak maradni. A rendőrök civil autókkal és drónokkal figyelték a közlekedőket. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ittasan volán mögé ülők sem úszták meg

Az autósokat finn módszerrel szondáztatták. Ez a technika ahogyan a neve is sejteti, Finnországból származik. Ilyenkor kijelölt leállítási helyeken a járművezetőket alkoholszondás vizsgálattal ellenőrzik.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gyorsan sok autóst lehet ellenőrizni

Amennyiben a készülék nem mutat ki ittas állapotra utaló jeleket, akkor az autóst továbbengedik. Ha az eredmény viszont pozitív, akkor félreállítják az adott járművet, a vezetője ellen pedig eljárást indítanak. Ezzel a módszerrel rövid időn belül rengeteg járművezetőt tudnak ellenőrizni.

Ezek is érdekelhetnek!

Ez lett az akció eredménye

A somogyi rendőrök aznap 263 járművezetőt ellenőriztek finn módszerrel. Egyik sofőrnél sem mutattak ki ittasságot. Ez jó hír, hiszen hazánkban az ittas vezetés a vezető okok közé tartozik a balesetek okozása szempontjából.

Voltak azért szabályszegők

Az egyenruhások 27 esetben intézkedtek közlekedési szabályok megszegése miatt. Volt, aki túllépte a megengedett sebességet, de a biztonsági övét sem mindenki kötötte be. Az ellenőrzésben részt vett két civil rendőrségi autó, három járőrautó és egy drón is.

Egyre gyakoribbak a drónos akciók

Az autósoknak érdemes betartania a közlekedési szabályokat, ha másnem a büntetések elkerülése végett. A rendőrök ugyanis gyakran drónokról vadásznak a szabályszegőkre. Nemrég az M7-es autópályán közlekedőket vizsgálták ezzel a módszerrel, de Budapesten és Békés megyében is volt már levegőből történő ellenőrzés idén ősszel.

Minden látszik a levegőből

A drónos megfigyelések alkalmával kiemelten figyelik balesetveszélyes magatartásokat. A drónról látszik, ha valaki átlépi a záróvonalat, átmegy a piros jelzésen vagy megszegi a kanyarodási és elsőbbségi szabályokat.

Még a mobilozók sem ússzák meg

A légifelvételek alapján egyértelműen kimutatható, ha valaki kézben tartott mobiltelefont használ vezetés közben. Komoly baleseti kockázatot jelent, ha valaki a telefonja képernyőjét figyeli vezetés közben, hiszen így egy váratlan forgalmi helyzetre sokkal később fog tudni reagálni egy sofőr, ha nem az úton tartja a szemét. Ha valakinek mindenképpen telefonálnia kell útközben, akkor érdemes kihangosítót használni.

Ezt kérik a rendőrök

Nem ez volt az első, és nem is az utolsó hasonló akció Somogy megyében. A rendőrök azt kérik a közlekedés résztvevőitől, hogy minden esetben tartsák be a közúti szabályokat. A szabályok azért vannak, hogy mindenki biztonságosan elérhessen úticéljához. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív