A budapesti rendőrök drónt is bevetettek szabálysértők kiszűrésére, derült ki a rendőrség által közreadott közleményből.

Forgalmas belvárosi csomópont

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya 2022. október 18-án délelőtt egy forgalmas belvárosi csomópontban ellenőrizte a szabályok betartását. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kamerás drón

A Bajcsy Zsilinszky út – Andrássy út kereszteződésében kamerás drón segítségével figyelték a szabálysértőket, akiket motoros és gépkocsizó járőrök emeltek ki a forgalomból.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Röpködtek a bírságok

Másfél óra alatt harminc intézkedésre volt szükség: tizennégyen azért kaptak helyszíni bírságot kapott, mert az útburkolati jelet figyelmen kívül hagyva kanyarodtak az egyenesen haladó sávból, két ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Szabálytalanul a buszsávban

Tizenketten a buszsáv szabálytalan használata miatt részesültek helyszíni bírságban, egy járművezető közigazgatási bírságot kapott, mert a tilos jelzésen hajtott át, egy embert pedig engedély nélküli vezetés miatt előállítottak.

Balesetveszélyes magatartás

A fővárosi rendőrök nem először használtak drónt közlekedésrendészeti ellenőrzésre. Ilyenekor leginkább az olyan balesetveszélyes magtartásokra koncentrálnak, mint a tilos jelzésen áthaladás, a kanyarodási és elsőbbségi szabályok megszegése, a kötelező haladási irány be nem tartása, a záróvonal átlépése, a buszsáv jogosulatlan igénybevétele vagy a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, de a levegőből az is jól látszik, ha valaki nem kapcsolja be a biztonsági övet.​

Videó:

Nem először vetik be a drónokat

Amint azt a Kékvillogó is megírta az elmúlt hetekben több szabálytalanul közlekedő járművezetőről készítettek felvételt a drónnal közúti ellenőrzéseket végző rendőrök Békés megyében.

Bőven volt szabálytalankodó

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztálya 2022 szeptemberében többször ellenőrizte drónnal a megye útjain közlekedőket. Az eszköz számos szabálytalanságot rögzített. Volt olyan autós, aki záróvonalnál több járművet előzött. 

Mobilozás, biztonsági öv hiánya

Más kézben tartott mobiltelefont használt úgy, hogy közben kanyarodott. Voltak, akik az „Állj!” Elsőbbségadás kötelező!” táblánál nem álltak meg és olyanokról is készültek felvételek, akik nem kapcsolták be a biztonsági övüket.

Ezt kéri a rendőrség

A szabálytalanság nagyban növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát, ezért a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy tartsák be az előírásokat! Ősszel, illetve a tél közeledtével ráadásul egyre többet kell sötétben, szürkületben közlekedni, illetve gyakrabban lesz esős, ködös az idő.

Legyenek mindig figyelmesek

A járművezetőknek alkalmazkodniuk kell a változó útviszonyokhoz, látási viszonyokhoz. Ne csak akkor lassítsanak, ha látják, hogy közúti ellenőrzés, sebességmérés van! Legyenek mindig figyelmesek, tartsák be a sebességhatárokat, illetve ha szükséges, mert nem lehet jól látni, vagy csúszós az út, menjenek a megengedettnél lassabban! Ne előzzenek tilosban, illetve ha elsőbbséget kell adniuk, legyenek nagyon körültekintőek!

A biztonsági öv fontossága

A biztonsági övet, gyermekeknél a magasságnak, életkornak megfelelő biztonsági gyermekülést, magasítót pedig mindig használják, hiszen egy esetleges balesetnél csökkentheti a sérülés súlyosságát! Vezetés közben ne használjanak kézben tartott mobiltelefont, mert elvonja a figyelmüket, illetve a vezetésben is akadályoz.

Az élet nem visszahívható

Gondoljanak arra, hogy az élet nem visszahívható. Egy csekélynek tűnő szabálytalanság miatt is pillanatok alatt történhet súlyos baleset, vagy akár tragédia, amit utóbb nem lehet meg nem történtté tenni, visszacsinálni.

Felelősség

Mindenkinek előre kell látni a felelősségét és mérlegelni a szabálytalansága lehetséges következményeit. Aki szabálytalankodik, nemcsak magát sodorja veszélybe, hanem a közlekedőpartnereit is, ha balesetet okoz, vétlenek is megsérülhetnek. Legyenek tekintettel egymásra, hiszen mindenkit hazavárnak! A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ez is érdekelhet:

Egy ittas sofőrt sem találtak a somogyi zsaruk a szombati összehangolt akció során – a finn módszert alkalmazták

Kiemelt kép: police.hu videorészlet