Egy óbudai üzletben szeretett volna a hamisított pénzzel fizetni egy ember, amikor lebukott. Nem zárható ki, hogy korábban már sikerrel járt.

Egy dolgozó számolt be az esetről

A IIII. kerület / Óbudai Facebook-csoportban számolt be egy nő arról, hogy egy csaló hamis húszezressel próbált fizetni abban az üzletben, ahol dolgozik. Állítása szerint több köteggel volt a nyomtatott papírpénzből. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy korábban már máshol is próbált fizetni vele. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezekről ismerhető fel a hamis húszezres

Míg a valódi húszezresen van vízjel, addig a hamis húszezresen nincs. Ezt gépi vizsgálat nélkül, szabad szemmel is lehet ellenőrizni, a pénzt a fény felé tartva. A nem valódi bankjegyen Deák Ferenc arcképe csak az egyik oldalról látszik. Ezen felül a hamis húszezresen megtörve látható a 20000 felirat.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kamerafelvétel készült az elkövetőről

Egy 30-35 év körüli rövid hajú illetőről van szó. Sárga munkás kabát volt rajta, a mellrésznél és a karokon keresztbe fényvisszaverő csíkkal. Persze arra nincs garancia, hogy legközelebb is ez a ruházat lesz az elkövetőn.

Ezek is érdekelhetnek!

Megtévesztésig hasonló az utánzat

A szakavatatlan szemek számára elsőre fel sem tűnhet, hogy hamis húszezresről van szó. Érdemes nagyon óvatosnak lennie annak, aki készpénzt fogad el, hiszen a pénzhamisítók már mesteri szintre emelték az illegális tevékenységet.

A hamis húszezresről fotó is készült

A hamis húszezresről felkerült egy kép a IIII. kerület / Óbudai Facebook-csoportba – Forrás: IIII. kerület / Óbudai Facebook-csoport

A pénzhamisítást keményen büntetik idehaza

Magyarországon a törvény szigorúan bünteti a pénzhamisítást. Az, aki lebukik, két évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Súlyosabb esetben akár tizenöt évre is rács mögé kerülhet az elkövető, ha különösen nagy értékű vagy bűnszövetségben történő pénzhamisításról van szó.

Bajba kerülhet, aki hamis pénzt kap

Az említett csoportban a bejegyzés alatti kommentekből kiderül, hogy volt, aki megjárta már, miután hamisított bankjegy került hozzá. Arra ugyanis nincs garancia, hogy azt kicserélnék neki érvényesre, még akkor sem, ha hivatalos úton jelzi, hogy akaratán kívül hamis pénz került hozzá.

Így lehet kiszűrni a hamisítványokat

Az egyik legnehezebben hamisítható eleme a bankjegyeknek a vízjel. A papírpénzek jobb oldalán a bankjegyen lévő történelmi személy portréjának tükörképével egyez árnyalatos vízjel jelenik meg, ha a fény felé tartják. Fontos információ, hogy mind a két oldalról láthatónak kell lennie.

További biztonsági elemek

A bankjegyeken van egy biztonsági szál, ami a fény felé tartva látható, és a papír anyagában van. A felületét nagyítóval megvizsgálva a MAGYAR NEMZETI BANK feliratot lehet látni, mindkét oldalról. A hologram fóliát a papírpénz előoldalán, a vízjel mellett jobbra lehet látni. Mozgatás hatására váltakozva lehet látni rajta Magyarország címerét vagy az MNB feliratot. Ezeken felül a bankjegyek bal felső sarkában a pénzt szemmagasságban tartva, síkban elforgatva látni lehet az MNB feliratot. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: IIII. kerület / Óbudai Facebook-csoport