A Kábítószer-ellenes Világnapon megrázó riportban mesélnek barátjuk elvesztéséről a fiatalok. A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26. óta évente ezen a napon tartják világszerte, mi rendőrök pedig nap mint nap küzdünk a drogkereskedelem ellen, hogy minél kevesebb veszélyes szer kerüljön forgalomba.

Családok a tragédiák mögött

A kábítószereknek minden évben áldozatául esnek fiúk, lányok, férfiak és nők. A tragédiák mögött családok, barátok próbálják feldolgozni szeretteik elvesztését, és ha tehetnék, sokan visszapörgetnék az idő kerekét; 2020. május 10-ét írtunk, amikor a 17 éves fiú egy házibuliban kábítószerfogyasztást követően kiugrott egy I. kerületi lakás ablakából. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kábítószert vásároltak

A barátok egy balatoni nyaralóból utaztak Budapestre szórakozni, és a buli előtt egyikük ismerősén keresztül kábítószert vásároltak. Az este folyamán a drogtól a fiú zavart és agresszív lett, és az egyik nyitott ablakon át megpróbált fellépni az ablakpárkányra.

Pár nap múlva meghalt

Ekkor még az egyik lány meg tudta őt fékezni, de a fiú ezután átrohant a másik szobába, és az ott nyitva lévő ablakon kiugrott a második emeleti lakásból. A fiút a mentők válságos állapotban kórházba vitték, de sérüléseibe pár nap múlva belehalt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói nem sokkal később elfogták azt a dílert, aki eladta a kábítószert a fiataloknak.   

A barátok vallomása

Hívták az édesapját

A tragédiáról itt a Kékvillogó oldalán is beszámoltunk, mint megírtuk Richárdot azon a tragikus estén a sikeres érettségit ünneplő idősebb barátai házibuliba hívták egy panzióba. Beszállt egy kocsiba, amiben ketten ültek, majd elhajtottak. Hajnali kettőkor a szülőket azzal hívta fel egy lány, hogy fiuk rosszul van, menjenek érte.

Kapcsolódó:

A rendőrségen szembesült a szörnyűséggel

Az apa a rendőrségen szembesült azzal, hogy a kamasz fia a buliban bedrogozva kiugrott a második emeleti apartman ablakán. Az első próbálkozását egy lány megakadályozta. Utána a tanúk szerint Ricsi összeverekedett egy sráccal, majd átszaladt a másik szobába, feltépte az ablakot, aztán ugrott. A társaság szétspriccelt, csak néhány barátja maradt vele. De a rendőrséget azért hívták, mert a srácok szétverték a panzió berendezését.

LSD is volt náluk

„A nyomozók azt mondták, eddig a fiam három bedrogozott barátját és egy lányt hallgattak ki. Füves cigit szívtak és LSD-t találtak náluk. Némelyik a kihallgatás közben azt sem tudta, hol van” – mondta egy évvel ezelőtt az édesapa.

Rengeteg a tragédia, a Bika nevű drog is sorra szedi az áldozatait

Itt a Kékvillogó oldalán is már többször számoltunk be olyan tragédiáról, amit a Bika nevű drog okozott. Április közepén például azt írtuk, hogy a szer már több mint 40 áldozatot követelt a felbukkanása óta, ez a szám pedig azóta minden bizonnyal növekedett.

Károsítja az agyat

A szakértők szerint a szer károsítja az agyat, és gyorsan halált okozhat. Ráadásul sokszor maga a díler sem tudja, milyen hatóanyagot rendel, főként a Távol-Keletről.

Az első áldozat

Az RTL Klub egy korábbi riportjában a rendőrség egy munkatársa több zacskónyi lefoglalt kábítószert mutatott meg a stábnak, az első zacskóban egy narancssárga, téglaporszerű anyag található, mint mondják a bika első áldozata is ezt az szert használta. A vele történtekről most először árultak el részleteket a rendőrök.

Kapcsolódó tartalmak:

Egy 22 éves fiatalember volt az áldozat

Egy 22 éves fiatalember felszállt a buszra a fogyasztást követően és egy 20 perces utat követően, a végállomásnál, amikor leszállt akkor lett rosszul. A buszon egy orvos is volt, de már ő sem tudta újraéleszteni a fiatalt. Később pedig még többen haltak meg a bika miatt.

Az eddigi legveszélyesebb

Az eddigi talán legveszélyesebb drog már több mint 40 áldozatot követelt, csaknem egy év alatt. Az új, olcsó szer főleg az észak-keleti megyékben és Budapesten bukkant fel, a szakértő szerint sokszor a dílerek sem tudják, hogy pontosan milyen hatóanyagot rendelnek, főként Kínából.

A dílerek sem tudják, mit rendelnek

“Azt, hogy mit fog kapni, lehet, hogy tudja, lehet, hogy nem tudja. Lehet, hogy nem az lesz ráírva, ami valójában a zacskóban van” – derül ki a riportból, majd arról is szó esik, hogy a fogyasztó pláne nem tudja megállapítani egy zöld növényi törmelékről, hogy milyen anyaggal itatták át. KAPCSOLÓDÓ“Megjelent a “Bika” elnevezésű dizájnerdrog, amely sajnos egy 27 éves, 4 gyermekes bükkszentmártoni édesapa életébe került…” – a polgármester közölte a szomorú hírt

Akár 15 évet is kaphatnak a terjesztők

A veszélyes anyagot árusítók ellen május óta több száz eljárás indult, a rendőrök pedig azt ígéri, hogy tovább folytatják a hajszát a bika nevű drogot árusító dílerek ellen. Az új pszcihoaktív szerekkel kereskedők egy törvénymódosításnak megfelelően idéntől már súlyosabb büntetésre számíthatnak, így akár 15 évre is ítélhetik őket.

Esztergomban bukott le nemrég egy banda

A bika nevű drogról itt a KékVillogó oldalán is többször írtunk már, legutóbb Esztergomban buktatott le a rendőség egy díler bandát, akik ezt a kábítószert terítették.

Egy 19 éves fiatal lett rosszul

Az Esztergomi Rendőrkapitányságon 2020 novemberében, bejelentés alapján indult büntetőeljárást új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett gyanúja miatt, miután egy 19 éves fiatal bódító hatású szer fogyasztását követően rosszul lett. A szakértői vizsgálat kimutatta a férfi szervezetében a tiltott szer jelenlétét.

Bikát is találtak náluk

A kutatás során acetonos flakont és kábítószergyanús növényi törmeléket, digitális mérleget és narancssárga színű port foglaltak le a nyomozók. Az előzetes szakvélemény alapján, a lefoglalt por új pszichoaktív anyagnak minősül. Közismert nevén “Bika” dizájner drog, mely az elmúlt időszakban országszerte több ember halálát is okozta, erről itt a KékVillogó portálon is többször írtunk, például itt: Újabb áldozatot szedett a „bika” nevű drog, a nagymama talált rá a 26 éves unokája holttestére.

Egy 27 éves, 4 gyermekes apa is áldozatul esett

Szintén néhány hónappal számoltunk be arról a 27 éves bükkszentmártoni édesapáról, aki szintén a bika áldozata lett. Mint megírtuk Bükkszentmárton polgármestere a Facebook-oldalán adott ki tájékoztatást a szomorú ügy kapcsán: ,,Sajnálattal közlöm, hogy településünkön is megjelent a ‘Bika’ elnevezésű dizájnerdrog, amely sajnos egy 27 éves, 4 gyermekes bükkszentmártoni édesapa életébe került…” – írta akkor.

Budapesten és Borsodban tarol

A  halálesetek többsége Budapesten történt, de Borsod is különösen érintett, és történt haláleset Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében is – mondta korábban Csákó Ibolya, a rendőrség alezredese. 

Kínából származik

A kínai laborokból származó újtípusú pszichoaktív anyag sokkal erősebb, mint a legtöbb hasonló szer, melyek szintén nagy pusztítást végeznek az országban.  A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kiemelt kép: Videorészlet – Forrás: police.hu