Egyre menőbb a SUP-ozás az ország vizein, sokan mégis képzetlenül vagy kevés tudással vágnak neki a deszkás vízitúrának. A SUP Bázis Tisza-tó vezető SUP-instruktora, Kocsis Ildi Dida részletesen elmondta a Kékvillogó.hu hírportálnak, hogyan kell előkészülni a SUP-ozásra és mit tegyünk, ha a SUP-ról a vízbe esünk, vagy hirtelen feltámad a szél. Hasznos tanácsok jönnek, hogy a SUP-ozás tényleg jó móka legyen és ne egy dráma kezdete.

Mobiltelefon, GPS, viharjelzés

Kocsis Ildi Dida, a SUP Bázis Tisza-tó vezető oktatója elmondta, hogy az előkészületek a legfontosabbak. Feltöltött okostelefon vízhatlan tokban mindenképpen legyen nálunk, a GPS-t pedig élesítsük be, hogy meg tudjuk adni hol vagyunk, ha szükséges. Ellenőrizni kell az időjárást is. Számtalan applikáció például a Tavihar segít ebben, illetve vegyük figyelembe a helyi viharjelzéseket – mondta az oktató. Magyarország összes nagyobb tavának élő viharjelzését könnyen megtalálod a Balatonkörnyéke.hu címlapján, vagy ennek a cikkünknek az alján.

Mentőmellény úszóknak is

Kocsis Ildi Dida elmondta: Mentsük el a helyi vizimentők számát, de legalább a 112-es segélyhívó számot jegyezzük meg. Soha ne menjünk egyedül a vízre és szóljunk egy parton maradónak, hogy várhatóan meddig leszünk távol. Az oktató nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő méretű mentőmellény viselete. A gyártók kötelesek feltüntetni a hivatalos mentőmellény-minősítést és hogy milyen súlyúaknak kínálják. Úszni tudók is vegyék komolyan, ők is viseljenek mellényt – teszi hozzá az oktató. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bokakötél és gyorsúszás a deszkán fekve

Minden SUP-hoz jár egy a farhoz rögzített úgynevezett leash vagyis póráz (bokakötél), amit a bokánkra kell erősíteni. Ez biztosítja, ha le is esünk, akkor is mellettünk marad az életmentő deszka. Ne felejtsük el, hogy a deszkával magával – hasra fekve és a deszka szélei mentén az orrnál, kvázi gyorsúszásban, karcsapásokkal haladva – még gyorsabban kijuthatunk biztonságos helyre, mint állva evezve – teszi hozzá a SUP Bázis Tisza-tó oktatója. EZT IS OLVASD EL! „Elég volt ebből, a SUP nem gumimatrac!” – állítja az oktató, miután egy 10 éves kislány egyedül SUP-ozott és eltűnt a Balatonon

Evezők beállítása, úszás ismerete

Ha valaki nem tud úszni, vagy bizonytalan, akkor kizárólag a part 10-20 méteres körzetében SUP-ozzon. A víz ott is víz, semmi szükség beevezni a Balaton közepére ahhoz, hogy élvezzük a sportolást. Az állítható evezőt állítsuk be a mi magasságunkhoz. Ez akkor jó, ha a magunk elé felállított evező markolata egy nagyarasznyira van a fejtetőnk felett – mondja az oktató.

Készülj a visszaútra és az erős napfényre

Legalább 1 liter ivóvizet és nagy energiatartalmú táplálékot (pl. müzliszeletet) a deszkához rögzített táskában mindenképpen vigyünk, mert sokszor pont a visszaút előtt fogy el az erő. Nagy hőségben, UV-sugárzásban, márpedig a kezdők általában ilyenkor SUP-oznak először, alaposan bekenve naptejjel, UV-védő felsőben és sapkában vagy kalapban vágjunk csak neki a vízitúrának – hangsúlyozza az oktató.

Könnyen rosszra fordulhat az időjárás

Ha a megnyugtatónak tűnő előrejelzés ellenére beindul egy addig nem tapasztalt intenzív szél, akkor azonnal és gyorsan ellenőrizni kell az időjárási radart vagy a Tavihar applikációt. „De kérdéses esetben ne tétovázzunk, tegyük az evezőt a deszka hosszanti tengelye mentén középre, feküdjünk rá hason és kezdjünk el kar-evezni a part felé. A pórázt ilyenkor is tilos levenni – mondja a vezető SUP-oktató. TÉMÁBA VÁG: Eltűnt a Balatonban egy SUP-ozó kislány, akire egy rendőr talált rá: a gyerek rémülten, kimerülve ült az úszóeszközön

Ezt kell tenni, ha a SUP-ról vízbe esel

Ha mégis baleset történne és leesnénk a deszkáról, ne pánikoljunk, mert a póráz megtartja a deszkát, nem sodródik el. Ha ketten SUP-oztok, úgy tudsz a legegyszerűbben visszamászni a deszkára, ha megragadod a deszka közepén található fogantyút, a társad pedig a túloldalon ránehezedik a SUP-ra, így fel tudod magad húzni. Ha egyedül vagy, akkor pedig tessék megfogni a deszka hozzád közel eső, hosszanti élét a középrésznél, mintha egy úszást segítő deszkát fognál és kezdj el a lábaiddal gyorsúszás-szerűen tempozni, kvázi tolni magad előtt a deszkát és amikor már fent van a teljes tested a víz felszínén, csak akkor ragadd meg a már említett foganytút és hirtelen (továbbra is intenzíven lábtempozva) rántsd magad alá a deszkát, úgy hogy a mellkasod lehetőleg pont középen és keresztben kerüljön a deszkára. Ezután már csak a far felé kell felraknod az közelebb eső térdedet, majd a másikat. Mindezt persze érdemes elindulás előtt, akár sekély vízben jó előre begyakorolni, tehát meggyőződni arról, hogy flottul megy már – mondja az oktató.

SUP-választás hét fontos szempontja

„És akkor még pár szó a megfelelő SUP kiválasztásáról, ugyanis már a felszerelésen is rengeteg múlik” – teszi hozzá Kocsis Ildi Dida. Nem véletlenül kapható számtalan méretű, formájú, anyagú deszka. Ennek megfelelően dolgoztuk ki a SUP Bázis 7 pontos szabályát a deszkát vásárlóknak, illetve választóknak. Íme a profik 7 fontos tanácsa:

1. Tudás

Először is: tanulj meg SUP-ozni. Az alapismeretek elsajátítása – szakembertől – minimum 2 óra elmélet és közös vízi gyakorlás.


2. Test

Mérd fel előzetesen a fizikai állapotodat és a határaidat. Ha másképp nem, akkor – kezdésnek – próbáld ki, hogy le tudsz a futni 3 km-t légszomj nélkülés tudsz-e utána guggolni, fekvözni, felülni 30-at 30-at. Ha igen, akkor megfelelő kondiban vagy.

3. Életmód

Határozd meg, hogy milyen célra, milyen gyakran, milyen körülmények között fogod tudni használni a SUP-felszerelésed. Semmi értelme egy olcsó és silány felszerelést megvenni gyorsan csak azért, hogy idén nyáron 2 hétig használd a nyaralásod alatt. Ha már megtanultad az alapokat, akkor pontosan fogod tudni, hogy kell-e a garázsba ilyen holmi, vagy szükségtelen lom. Ha pedig komolyan megfogott a SUP, akkor vegyél értékálló, megbízható felszerelést. 

4. Tanács

Kérd ki független szakértők véleményét a különböző alternatívákról. Őket megtalálod a Facebookon, weboldalaikon, illetve a nevesebb vízparti SUP központokban. Ahol nem kínálnak oktatási programot, azokat felesleges kérdezned, mert nagy valószínűséggel csak bérbeadással foglalkoznak és fogalmuk sincs, hogy mire való.

5. Teszt

Vásárlás előtt próbálj ki több modellt, típust, kiegészítő felszerelést. Olyat vegyél meg, amit konkrétan kipróbálhattál és mindenben megfelelt a szempontjaidnak.

6. Kiegészítők

Ne csak a deszkára koncentrálj, hanem az evezőre is, hiszen az pont olyan lényeges, illetve a többi kiegészítő is fontos. Például a kezdő szintű felszerelésekhez kínált alumíniumból készült evezők nagy többsége vízben „felejtve” 1 percen belül elmerülhet. Érdemes mindenkinek egy komolyabb evezőre (karbon, üvegszál, ötvözet, stb.) is beruháznia ha rendszeresen fog evezni. 

7. Ár/érték

300 euro, vagyis nagyjából 100 ezer forint alatti vételár esetén már nagyon-nagyon vedd számításba a márka, modell (el)ismertségét, valamint a szavatossági, csere, javítási és szállítási feltételeket. Az alapos internetes kutatás során a hiteles független oldalakat keresd. Egyszóval vedd komolyan a SUP-ozást, és mielőtt nekierednél az Adriának, vagy a hazai tavaknak, folyóknak, szánj elötte időt és körülbelül egy egynapos SUP-bérlésnek megfelelö összeget arra, hogy megtanuld mi fán is terem ez a sport, mert az életed múlhat rajta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Viharjelzés online

Kiemelt kép forrása: Facebook/SUP Bázis Tisza-tó