Nagy divat lett Magyarországon is a SUP, sokan képzetlenül mennek vízre a deszkával és gyakran nagy bajba kerülnek. Tegnap az elsők között írtuk meg itt a Kékvillogó.hu hírportálon, hogy eltűnt egy 10 éves kislány SUP-ozás közben a Balatonon. Megkérdeztük az ország talán legmenőbb SUP-oktató csapatának, a SUP Bázis Tisza-tó vezető SUP-instruktorát, oktatóját, Kocsis Ildi Didát, hogy miként kerülhetőek el a SUP-balesetek.

Vészhelyzet a Balatonon

Egy 10 éves kislány életét mentette meg Balatonföldvár egyik körzeti megbízottja. A kislány SUP deszkán ment be a vízbe, majd sodródni kezdett. Szülei nem találták sehol, ezután jelezték a rendőröknek, hogy baj van. „A kislány Balatonföldvár felé sodródott a deszkával, láthatóan teljesen rémült és kimerült volt” – mondta tegnap a rendőr, aki azonnal kisegítette gyermeket a vízből, és a szolgálati autóval az aggódó szüleihez vitte, majd épségben átadta nekik. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Alapfokú képzés

„A 10 éves kislány eltűnése szinte biztosan elkerülhető lett volna, ha a friss SUP-tulajdonosok és a SUP-kölcsönzők is komolyan vennék az előírásokat, és mielőtt vízre szállnak, vagy éppen felszerelést kölcsönöznek, egy alapfokú képzésen vennének részt valamelyik hazai SUP központban, a SUP ugyanis nem gumimatrac!” – mondta portálunknak Kocsis Ildi Dida, a SUP Bázis Tisza-tó ügyvezetője és egyben vezető SUP-instruktora. Állítja: fontos, hogy a SUP-ozók szakavatott oktatóktól sajátítsák el a felszerelési, biztonsági, és evezéstechnikai ismereteket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem mindenkinek szabadna SUP-ot bérbeadni

„A mi SUP központunk, a SUP Bázis Tisza-tó nem ad ki olyannak felszerelést, aki nem tanult meg nálunk, vagy valamely általunk elismert vagy elfogadott SUP központban SUP-ozni.” – szögezi le Kocsis Ildi Dida. Hozzátette: „Kérdéses esetben sincs nehéz dolgunk, ugyanis az első mozdulatából, például csak ahogy rááll valaki a SUP-deszkára, felismerjük, hogy kiengedhető-e a Tisza-tóra, vagy egyáltalán nem, mert sem magára, sem másokra nem tud vigyázni.”

2 órás alapképzés

A kezdőknek egy nagyjából 2 órás alapképzést javasolnak de van 5 napos táboruk is. „Részünkről nincs harag, ha ezt a képzést valaki nem kéri, viszont tőlünk nem kap ebben az esetben felszerelést.” – mondta a SUP-oktató. Bonyolultabb eset, amikor valaki a saját, nemrég rendelt, vagy vásárolt felszerelésével érkezik hozzájuk, de halvány fogalma sincs a SUP-ozásról.

Összetett mozgásrendszer

Kocsis Ildi Dida szerint számunkra olyan előzmény sem feltétlenül kielégítő, amikor azt hallják, hogy „sokat sportolok, tudok úszni, vagy kajakoztam, kenuztam, eveztem, csónakáztam már többször is” – mert ez sem garancia arra, hogy a SUP meglehetősen összetett mozgásrendszerére valaki magától rájön. Mint mondta: a saját felszereléssel érkezőt is tesztelik és ha fogalma sincs a SUP-ról, igyekeznek segíteni neki – tette hozzá az ügyvezető.

Hirtelen nagy hullámok

A SUP egy extrémsportból, mégpedig a hullámszörfből fejlődött ki. A magyar viszonyok között ritkán kell erős hullámzással számolni, de a hazai vizeken is előfordulhatnak hirtelen nagyobb hullámok. Elég, ha elmegy mellettünk egy hajó vagy egy figyelmetlen jetski jó közel húz el mellettünk és azonnal óceáni viszonyok között találjuk magunkat: tapasztalat nélkül garantált a borulás.

Nincs hatósági szabályozás

Az ügyvezető azt is elmondta portálunknak, hogy nagyjából 10 éve kezdték meg a felfújható SUP-deszkák a térhódításukat. A könnyű hordozhatóság és az olcsó, többcélú, síkvízi deszkák olyan tömegek számára is közel hozták a szörfözés lehetőségét, akik egyébként nem jártassak a board-sportokban. Mára óriási divat lett, lassan a trafikban is lehet SUP-ot kapni, de sem a hatósági szabályozás, sem a végrehajtó szerv nem nőtt fel ilyen mértékű elterjedéshez – tette hozzá a SUP Bázis Tisza-tó ügyvezetője.

Nem tud vele mit kezdeni a törvény

A vízi közlekedésről szóló törvény értelmében a SUP: vízi sporteszköz, vízen való közlekedésre alkalmas, rendeltetésszerű használata esetén úszóképes és kormányozható, kedvtelési rendeltetésű hajónak, csónaknak nem minősülő vízijármű. „A törvény nagyon kevés, a SUP speciális használatára vonatkozó és életszerű iránymutatást tartalmaz” – állítja az ügyvezető, miközben egyre többen használnak SUP-ot. A Balatonon elsodródott kislány esete is jól mutatja, hogy megfelelő erőnlét és felkészülés nélkül nem szabad vízre menni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Biztonságos SUP-ozás

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan lehetsz biztonságban egy SUP-on, mire kell figyelni, milyen felszerelést kell választani, hogyan kell visszamászni a deszkára, ha beleestél a vízbe, akkor kattints ide, mert itt van minden, amit egy kezdő SUP-osnak tudnia kell!

Kiemelt kép: SUP-ról vízbe esett ember – Forrás: SUP Bázis Tisza-tó