Noha most nagyobb eséllyel állíthatnak meg bárkit, azonban van egy tökéletes megoldás, ha nem akarunk bajba kerülni: ne vezessünk ittasan. Minden szempontból kifizetődő.

Szerdától indul az akció

Országos akciót tart június 14. és 20. között a magyar rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján- olvasható a rendőrség oldalán kedden közzétett tájékoztatásban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Erre vadásznak

Mint írják, az egyenruhások ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki. Persze nem kizárólag a különféle tudatmódosítókkal volán mögé ülőkre vadásznak összehangolt akcióikkal a zsaruk.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rengetegen akadtak fent a radaron

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, április közepétől egy hétig tartott a Roadpol Speed elnevezésű, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által szervezett, összehangolt sebesség-ellenőrző akció, amelynek során kétszer annyi gyorshajtóval szemben intézkedett a rendőrség, mint az előző évben.

Mit is mutatnak a számok?

A 2022-ben regisztrált 7709-cel szemben az idei Roadpol Speed végére 13919 gyorshajtóval szemben intézkedtek és érdekes a összesített adat részletes eloszlása is. A száguldozók közül 8645-öt automata üzemmódban működő traffipaxok rögzítettek, míg 5274 esetben leállításos ellenőrzések során intézkedtek a sebességhatárokat átlépő járművezetőkkel szemben.

Budapest vezet

A legtöbb gyorshajtót, 2810-et Budapesten találták, a második helyezett Csongrád-Csanád vármegye lett, ahol 1607 esetben jelzett a műszer. Az április végi ellenőrzéshullám során, a jármű megállítását követően, 3536 esetben helyszíni bírságot szabtak ki,

Közel száz sofőr ellen feljelentést tettek

Vagyis a vezetőt büntették meg, 77 sofőr ellen feljelentést is tettek, míg közigazgatási bírságot 1590 fő ellen szabtak ki és 71 esetben indult közigazgatási eljárás. Az április 21. és 22. közt megtartott egynapos ellenőrzés tapasztalatai szerint 609 ezer jármű közül 6053 ment a megengedettnél gyorsabban.

Ellenőrzések mindenhol

Persze nem csak a közútra koncentrálnak a rendőrök. Időnként a föld alatt is ellenőriznek – igaz itt teljesen másra kíváncsiak. Június 8-án a budapesti M3-as metrón végeztek ellenőrzést. Mindez része annak az akciónak, amelynek keretében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az utasok biztonsága érdekében tart, immár rendszeresen.

Ez lett a mérleg

Most a metróvonalak, az aluljárók és megállóhelyek kerültek górcső alá. A szerelvényeken nem tapasztaltak semmiféle jogsértést, azonban az aluljárókban köztisztasági szabálysértés miatt két emberrel szemben tettek feljelentést.​

Folyamatosan lesznek ilyen ellenőrzések

Tájékoztatásukban kiemelik, hogy a Budapesti Közlekedési Központ és a BRFK stratégiai együttműködésének keretében kiemelten kezeli a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát.

Nem ez volt az utolsó

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a megállóhelyeket és azok környékét rendszeresen ellenőrzi. Ennek jegyében további hasonló ellenőrzések is várhatóak.​ A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: police.hu.)