Tovább folytatódott a végrehajtói kar korábbi elnökének és társainak büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Most a vád tanúit hallgatják meg.

Mind nehezebb helyzetben

Noha mind a végrehajtói kar korábbi elnöke, mind a volt igazságügyi államtitkár tagadja, hogy kenőpénzeket vett volna át, a keddi tárgyaláson elhangzottak után aligha kerültek előnyösebb helyzetbe. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyit kellett visszafizetni

Mint a Blikk beszámolójából kiderül, hogy a vádlottak meghallgatása után a tanúk álltak a bíróság elé. Elsőként az egyik vádlott. Sz. Balázs végrehajtó irodájának vezetőjét hallgatták meg. S. Zoltán bizalmi kapcsolatba került főnökével, aki elmondta neki, hogy Schadl Györgynek az éves osztalékából 30 százalékot kell visszafizetni.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyílt titok volt

Egy évvel később ez 50 százalékra kúszott fel, arra való hivatkozással, hogy Völner Pálnak kell többet fizetnie. „Úgy hallottam, más végrehajtók is nyíltan beszéltek arról, hogy hasonló konstrukcióban állapodtak meg Schadl Györggyel” – magyarázta a bíróságon.

Havi apanázst kaptak

Egyébként olyanról is hallott, akinek az egész osztalékot át kellett adnia Schadl Györgynek és havonta egymillió forintos „fizetést” kapott a megvádolt elnöktől. Ilyen volt többek közt a Bíró Ica ügyében ismertté vált M: Eszter is. A bíróság távmeghallgatással kívánta volna meghallgatni az ügy egyik koronatanúját.

Gyanús monogram

Ő F. Vivien, aki Schadl György budaörsi irodájának élén állt. A nő kezelte azt az Excel-táblázatot, amelyben Schadl György be- és kifizetéseit rögzítették, a célszemélyeket pedig monogrammal jelölték. Ebben a táblázatban volt egy olyan illető, akinek V.P. volt a monogramja. Neve mellett többnyire hárommillió forint szerepelt.

Később beszél a fontos tanú

Azonban kiderült, hogy a keddi napon garantáltan elmarad F. Vivien meghallgatása, ugyanis annyira elhúzódott egy másik tanú meghallgatása, hogy rá már nem maradt idő. Így alighanem tovább csúszik a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós ügy ítélethirdetése.

Hatalmas pénzek mozogtak

Mint korábban beszámoltunk róla, a vád szerint az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára, Völner Pál összesen 83 millió forint kenőpénzt kapott Schadl Györgytől, különféle szívességekért cserébe. A végrehajtói kar elnöke 900 milliót tehetett zsebre.

Így ment a visszafizetés

Mindezt úgy, hogy a végrehajtói praxisokba történő kinevezésért cserébe az irodák osztalékának jelentős hányadát visszakérte. Az üzelmek éveken keresztül zajlottak, azonban egy elfogott telefonbeszélgetés lebuktatta őket és rengeteg embert magával rántott.

Néhányan már beismerték bűnösségüket

Az ügynek 22 vádlottja van, közülük tízen már jogerős felfüggesztett börtönbüntetést kaptak az előkészítő üléseken, miután beismerték a bűnösségüket. A törvényszék a vád tanúit hallgatja meg a nyári ítélkezési szünetig hátralévő három tárgyaláson.

Ítélethirdetés ősszel lesz

Így az most már bizonyosan kijelenthető, hogy a nagy sajtóérdeklődés mellett zajló büntetőügyben – a fő vádlottak esetében – csak ősszel vártató ítélethirdetés a Fővárosi Törvényszéken. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünket a Miskolci Egyetem készítette.)