A korábbi elnök azt állította, csak kisebb ajándékokat vitt a korábbi fideszes államtitkárnak és a kinevezésekért amúgy sem ő volt a felelős.

Újabb tárgyalási nap

Kedd reggel folytatódott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) lemondott elnökének tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Schadl Györgyöt vezetőszáron, símaszkos őrök kísérték be a tárgyalóterembe. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kezdődik a bizonyítási eljárás

A korrupciós bűncselekményekkel megvádolt egykori fővégrehajtó – ahogy korábban is – egy maszkot húzott fel az arcára. A bizonyítási eljárás azt követően vette kezdetét, hogy lezárult az előkészítő ülés a monstre büntetőperben.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem kerülhetett szabadlábra

Korábban a korrupciós ügy néhány mellékszereplője már beismerte bűnösségét és elfogadta az ügyészség által felajánlott felfüggesztett szabadságvesztést. Schadl György védője szerette volna elérni, ha védence szabadlábra kerül, ám ezt a bíróság elutasította.

Eltolta magától a felelősséget

A Népszava beszámolója szerint a kar korábbi elnöke nagyobb lélegzetvételekkel, de megismételte korábbi védekezését. Azt állította, neki nem volt semmiféle ráhatása a pályázatok elbírálására, mivel azokat a korábban már elítélt P. Béla intézte, aki a kar irodavezetője volt.

Nem ismerte kinevezés előtt a végrehajtókat

A már említett, maratoni hosszúságúra nyúlt védekezésében arról beszélt, ő csak kisebb figyelmességeket vitt Völner Pálnak, a kinevezésekért pedig nem ő, hanem a már említett irodavezető volt a felelős. Ráadásul kinevezése előtt nem is ismerte a végrehajtókat.

Máshol intézték

Kijelentette, ahogy Völner Pál, úgy ő sem volt felelőse ennek a területnek, hanem egy másik államtitkár, a kinevezési jogkört az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárságra delegálták. Azonban P. Béla ellenben elismerte, hogy Schadl György járt közben nála informálisan a végrehajtói posztok kiosztásánál.

Magántalálkozók voltak

Ő azt állította, szerinte Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese, Völner Pál államtitkár sem tudott volna a minisztériumban elintézni pályázatokat, ők pedig „magánügyekben találkoztak”. Mindenki ártatlannak vallotta magát, akire az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért.

Ennyi időre csuknák börtönbe a főszereplőket

Völner Pált ugyancsak beidézték, de őt csak kedden hallgatja meg a bíróság. Schadl Györgyre 10 év, Völner Pálra 8 év letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség. A lap emlékeztet, hogy az ügyészség szerint Schadl György Völner Pálon keresztül intéztette el a végrehajtói kinevezéseket.

Közel egymilliárdot kaszált

Az így helyzetbe hozott végrehajtók a bevételük jelentős részét, összesen 920 millió forintot le kellett, hogy adják az MBVK-elnöknek. Ebből Völner Pál havi rendszeres apanázsként több mint 80 millió forint kenőpénzt kapott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt kép: Miskolci Egyetem.)