Az ORFK statisztikáiból kiderül, hol követték el a legtöbb vagyon elleni bűncselekményt az elmúlt egy évben idehaza.

Nagyon rossz a helyzet a fővárosban

Budapesten 100 ezer lakosra vetítve 33 rablás történt. Ezzel messze kiemelkedik a hazai régiókból a főváros, sajnos negatív értelemben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Észak-keleten is sok a rablás

Az északkelet-magyarországi vármegyékben szintén magas a rablások száma az átlaghoz képest. Heves vármegyében 21, Borsod-Abaúj-Zemplénben 17, Nógrádban 15, Szabolcs-Szatmár-Beregben 13 rablás jut 100 ezer lakosra a 2022. február 14-e és 2023. február 14-e közötti időszak alapján. Magas még ez a szám Bács-Kiskunban (16) és Somogyban (17) is, derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezek a legbiztonságosabb országrészek

Ugyancsak 100 ezer főre vetítve Békés és Vas vármegyében volt a legkevesebb regisztrált rablás, szám szerint 3. Zalában 5, Győr-Mosonban 6, Komárom-Esztergomban 7 rablás jön ki ugyanilyen számhoz viszonyítva. Elmondható tehát, hogy Magyarország észak-nyugati része jóval biztonságosabb, mint az észak-keleti vagy éppen Budapest.

Ez a helyzet a többi településen

Lopásból jóval több van

Lopásból már jóval magasabb értékek jönnek ki 100 ezer lakosra vetítve. Itt is Budapest a listavezető 339-cel, a második helyen pedig Heves vármegye áll 250-nel. A nem túl dicsőséges, képzeletbeli dobogó harmadik fokát Jász-Nagykun-Szolnok kaparintotta meg 198-as értékkel.

Az országos lopási térkép így néz ki

Nagyon sok bűncselekmény történik Budapesten

40 349 bűncselekményt regisztráltak a tavalyi év utolsó három hónapja során az egész országban. Ebből 10 735 történt a fővárosban, elmondható tehát, hogy a bűncselekmények több mint negyede Budapesten történik.

Nincsen arányban a bűncselekmények száma a lakosság eloszlásával

2022-ben 9 689 010 fős volt Magyarország lakossága. A hivatalos adatok szerint 1 706 851 ember él a fővárosban. Ez a teljes lakosság 17,62%-a, látható tehát, hogy jóval több a bűncselekmény Budapesten, mint azt a népesség földrajzi megoszlása úgymond indokolná.

Ezért van több bűncselekmény Budapesten

Vannak olyan átverések és lopások, amelyek főleg a külföldi turistákat célozzák. Értelemszerűen ezeket főként Budapesten hajtják végre, hiszen ide érkezik a legtöbb külföldi állampolgár. A forgalmas fővárosi utcákat, tereket szintén kedvelik a tolvajok.

Sok a betörés is

A 2020-as adatok szerint a 14. kerületben történt a legtöbb lakásbetörés Budapesten. Óbuda és a 11. kerület is kedvelt célpontja a betörőknek. Zuglóban 113, Óbudán 101 ilyen esetet regisztráltak a rendőrök.

Csökken a betörések száma

Jó hír, hogy a betörések száma csökkenő tendenciát mutat a fővárosban. 2020-ban 1846 betöréses lopást és 1274 lakásbetörést jegyeztek fel Budapesten. Az esetszámok évről évre csökkennek 2013 óta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív