Ha azzal szembesülünk, hogy valaki betört hozzánk,az mindig megrázó és szomorú helyzet. A szakemerek azt tanácsolják, hogy soha se veszítsük el a fejünket és próbáljuk higgadtan a következőket tenni.

Gyors reakció

Egy ilyen helyzet esetén, minden másodpercnek komoly jelentősége lehet, minél korábban reagálunk a betörő érkezésére annál több időnk marad a segítségkérésre, cselekvésre. Minél hamarabb megtesszük a bejelentést a rendőrségen, annál nagyobb az esély, hogy elkapják a tettest.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A testi épség a legfontosabb

Ha egy betörő van az otthonunkban, semmiképpen ne próbáljunk meg ellenállni, a testi épség a legfontosabb, az értékeink pótolhatók. Ettől függetlenül jó, ha magunkhoz veszünk valamilyen önvédelmi eszközt, de csak a legvégsőbb esetben használjuk. A Budapesti Rendőr-főkapitányság is arra hívja fel a figyelmet, hogy a betörőknek az elsődleges célja a konfrontáció elkerülése.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ne menj a lakásba!

Ha hazaérkezéskor észleljük a betörés nyomait, akkor tilos bemenni a lakásba, ennek több oka is van. Először is egy kiszámíthatatlan bűnözővel ne próbáljuk felvenni a harcot, a rendőrség is kiemelte, hogy óvakodni kell a visszatartásuktól. Továbbá a rendőrség dolgát segíthetjük azzal, ha kint maradunk, mert akkor biztosan nem vesznek el és nem változnak meg a betörő által hagyott nyomok. Ezzel pedig megkönnyítjük a szakemberek dolgát.

Ne nyúljunk semmihez

Ez abban az esetben is igaz, ha már a lakásba tartózkodunk, ne kezdjünk el takarítani, vagy a helyükre pakolni a dolgokat, mivel az otthonunk egy bűnügyi helyszín lett a betöréskor. Várjuk meg, hogy a rendőrség elvégezze a dolgát, megcsinálja a helyszíni szemlét, így biztosan elkerüljük, hogy valamilyen fontos bizonyítékot véletlenül megsemmisítsünk. Ha ezt betartjuk, akkor növeljük az esélyét annak, hogy elkapják a tettest.

Tegyük biztosabbá a lakást

A legjobb védekezés a betörők ellen, ha lopásbiztossá tesszük a lakást és akkor el is felejthetjük, az előbb felsorolt teendőket. Próbáljuk úgy kialakítani az otthonunkat, hogy ne legyen vonzó célpont egy bűnözőnek sem, ezek simán megoldhatók egyszerű kis praktikákkal. Például ha sok lámpával kivilágítjuk a ház előtti részt, az egyértelműen csökkenti az esélyét a betörésnek.

Mit tegyünk, hogy fizessen a biztosító

A biztosítóknál alapelvárás, hogy magunk is gondját viseljük a vagyontárgyainknak, tehát nem fognak minden esetben fizetni. Ha nyitva hagytuk az ajtót, vagy ablakot és így kvázi beengedtük a betörőt, akkor nem valószínű, hogy fizetni fog a biztosító. De az is ellentétesnek számít az elvárható gondossággal, ha kiírjuk a közösségi médiában, hogy 2 hétre külföldre utazunk, ezzel pedig értékes célponttá tesszük a lakásunkat. Tehát ha azt akarjuk, hogy fizessen a biztosító, ezeket kerüljük el.

Fontos az odafigyelés

Ahogyan a Kékvillogó korábban beszámolt róla, orvosnak, ügyvédnek vagy éppen biztosítási kárfelmérőnek adta ki magát a szélhámos, aztán idős embereket károsított meg. A betörőkön kívül is vannak olyan bűnözők, akikre oda kell figyelni ilyen esetekben.

Kártérítést is igényelhetsz

Kártérítés akkor lehetséges, ha elfogják és elítélik a betörőket. Ilyenkor elvileg akkor adott a lehetőség, hogy kártérítést igényeljünk tőlük. Az esetek többségében azonban nagyon kevés az esély arra, hogy valódi kártérítést kapjunk bárkitől. A kártérítéssel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy tűz és robbanás után, minden esetben értesíteni kell a tűzoltókat, különben elutasíthatják a kártérítési igényt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció