Fejes Endre regényhőse a Jó estét nyár, jó estét szerelemből a valóságban nem volt olyan romantikus figura. 1962 július 12-én a Normafa közelében brutális kegyetlenséggel megölt egy titkárnőt, aki rájött, hogy közönséges szélhámossal van dolga. A tettes kétszer is visszatért a helyszínre, de másodszor már rendőrautóban ülve volt kénytelen távozni. Kegyetlen gyilkosság a Normafa közelében 1962 nyarán.

A gyári munkás, aki sikerre vágyott

A Nyírgyulajról származó, majd a fővárosban szerencsét próbáló Szöllősi azért bújt „külföldi diplomata jelmezbe”, mert úgy gondolta, hogy ezzel bevágódhat szórakozóhelyeken és a nők szemében a Kádár-korszak Magyarországán. A Váci úti Acélöntő és Csőgyárban dolgozó, szegényes, Rákóczi úti albérletében élő férfi munka után gyakorolta a rossz magyar kiejtést, majd amikor úgy érezte, már hitelesen tudja alakítani a menő külföldit, bevetette magát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szórta a pénzt, majd éhezett a fizetésig

A szerep működött, ha pedig lebukott, továbbállt. Kiszemeltjeit fényűző budapesti helyekre vitte szórakozni, majd miután havi 1550 forintos fizetését pár nap alatt elverte, a következő fizetésig szó szerint éhezett. Előfodult, hogy két pohár vizet ivott vacsorára.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Viktor

Egy Ilona nevű hölggyel az eljegyzésig jutottak, de a nőnek valami gyanús lett, így „Viktor Edmann” lebukott. Szöllősi bosszút forralt, amiért leleplezték. Egy üveg Cinzanót küldetett „Ilike” lakására, akinek rossz előérzete volt. Pár nap múlva óvatosan kóstolt csak bele az italba. Szúrós fájdalmat érzett, nyelve napokig érzéketlen maradt. A későbbi nyomozás kiderítette, hogy Szöllősi másfél deci sósavat öntött az italba, hogy lebuktatója minél többet szenvedjen.

Nem volt oda érte, de szökni akart

A 25 éves Sántha lldikót 1962 májusában, SZOT üdülőbeli nyaralásakor ismerte meg Siófokon, a nő is ott töltötte szabadságát. Szöllősi a Balaton partján sötétkék öltönyébe bújva „vadászott”, amikor az újságosnál meglátta „Ildit”. Bár a nő levelezéseiből később kiderült, hogy nem tartotta éppen helyes fiúnak a nála jóval alacsonyabb Viktort, de mindenáron 1956-ban külföldre disszidált szerelméhez akart kijutni, és Viktor jóravaló, kedves gyerek volt, ezért Budapestre történt visszaérkezésük után is tartották a kapcsolatot.

A 90 forintos Uzkaja borotva

Szöllősi szokás szerint fűt-fát megígért, Ildikó pedig gyanút fogott. A fiatal titkárnőnek az lett a veszte, hogy mindenáron szélhámosa szájából akarta hallani az igazságot, pedig akkor, 1962. július 12-én már biztosan tudta: csúnyán átverték. Aznap este mégis elment a Normafához Szöllősivel, akinél sötétkék zakójának zsebében már ott lapult a 90 forintos Uzkaja borotva. Tudta, hogy Ildikó nem fogja annyiban hagyni ezt a szégyent, és akkor neki a munkahelyén is annyi.

Egyetlen mozdulattal

Egy erdei ösvényen sétáltak, aztán leültek. Ildikó arcát a kezei közé temetve sírt. Kiváló alkalom volt. Szöllősi jobb kézzel átkarolta, majd a ballal egy mozdulattal átvágta a védekezni képtelen nő torkát, aki a belehelt vértől pár perc alatt megfulladt. Szöllősi a haláltusa közben gyorsan szerette volna megkapni, ami jár neki, ha már addig nem sikerült, nemi izgalma a haldokló nő látványától azonban elmúlt.

Mint aki birkát nyúzott

El kellett volna tüntetni a holttestet, de a penge eltörött. Valahogyan azonban sikerült lenyiszatolnia Ildikó fejét, amit aztán a hajánál fogva arrébb hajított. Fel akarta darabolni a testet, de a 90 forintos borotvával nem sikerült. Gyufát gyújtott, hogy megnézze, mit tett, majd a vérrel összespriccelt sötétkék ruhájában hazaindult. A taxis meg is jegyezte neki: úgy néz ki, mint aki birkát nyúzott.

Vajon miért ment vissza a tetthelyre?

Szöllősi György orvosi értelemben nem szenvedett elmebetegségben. Munkahelyén nagy dumásnak ismerték, több akart lenni, mint aki volt. Vajon miért ment vissza a gyilkosság másnapján a tetthelyre, hogy megmutassa egy munkatársának, mit művelt előző este? Miért tért vissza a Normafához harmadnap, amikor már megtalálták a holttestet, a környék pedig tele volt rendőrrel? Azonnal elkapták. Kihallgatásán sokszor ellentmondásokba keveredett önmagával, de végül mindent bevallott.

Felejtsék el az álmodozást!

Az áldiplomata esete óriási sajtóvisszhangot kapott, és példát kellett vele statuálni. A nagy nyilvánosságnak az volt az üzenete, hogy a fiatal nők felejtsék el a Nyugatról való álmodozást, mert ez lehet a vége. Szöllősi Györgyöt halálra ítélték, majd 1962-ben, 22 évesen felakasztották. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Újranyitott akták – Dulai Péter rovatának legutóbbi cikkei

Kiemelt kép: Illusztráció – Rendőrautó Zalaegerszegen 1966-ban – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu grafika