Tóth István először a kilencvenes években ölt, majd szabadulása után folytatta. A bíróság úgy döntött, nem kaphat újabb esélyt, élete végéig börtönben kell maradnia. Második áldozatának barátnője úgy emlékszik, hogy volt probléma az eljárás során. Vele emlékei szerint igen tapintatlan módon közölték, hogy Mónika meghalt.

Felesége tűrt, mert félt

Tóth Istvánt 2012-ben jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla. A battonyai rémként emlegetett férfi házas ember volt, de más nőkkel is volt intim kapcsolata. Mozgássérült, kiszolgáltatott felesége azért tűrt, mert attól félt, hogy férje el fogja hagyni.

Aktus közben megfojtotta

2010 nyarán az akkor 46 éves Tóth megölt egy hozzá rendszeresen járó prostituáltat, aki alkalmanként háromezer forintért látogatta őt. Az aktus közben megfojtott 21 éves nőt két zsákba csomagolva ásta el a háza udvarán. A maradványokat 2011 márciusában találták meg a nyomozók.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Berángatta a pulykatelepre

Pár hónappal a kéjgyilkosság után Tóth a saját munkahelyén, egy pulykatelepen, ahol állatgondozóként dolgozott, megtámadt egy mindössze 17 éves lányt. „Kurva kell nekem!” kiabálta, majd áldozatát a telep belső része felé rángatta. Megpróbálta megkötözni és megerőszakolni, de az épp arra járók megzavarták.

26 éve ölt először

A battonyai rém „bűnözői karrierje” azonban jóval korábban indult. Tóth Istvánt emberölés és erőszakos közösülés vádjával 1996-ban is elítélték. Az a gyilkosság pontosan 26 éve, 1995. június 24-án történt. Az évfordulóra tavaly, egy olvasóm hívta fel a figyelmet, akinek barátnője volt az áldozat, egy fiatal lány.

Látta, hogy Mónika halott

„Éjjel fél 2-kor elváltunk egymástól náluk a kapuban. Ő reggel elment a piacra, anyukája dolgozni, tesója meg valami motoros hétvégére készült. Piac után ő kerékpárral a szomszéd faluba indult kukoricát címerezni, Tóth Pista meg, amint kiért a városból, utána ment, és meg akarta erőszakolni. Ez volt kb. fél 9 és 9 között. Egy távcsöves szemtanú ezt végignézte. Amikor Tóth Pista egyedül biciklizett tovább, a szemtanú motorra ült, majd a helyszínre ment megnézni, mi történt. Ott látta, hogy Mónika halott. Megijedt, szólt az apjának, ő ment be a rendőrségre. 10-11-kor elméletileg már mindenki tudta, engem találtak meg legkésőbb, délután fél 2-kor. Nem volt eltűnt, itt tulajdonképpen nem nagyon kellett nyomozni, mert a szemtanú osztálytársa volt az elkövetőnek, és felismerte” – emlékezett vissza Krisztina.

Véres ruhák

Őt bevitték a rendőrségre kihallgatásra, és akkor tudta meg, hogy a barátnője meghalt, amikor azt kérdezték tőle: „Mi az elhunyt neve? Krisztina úgy emlékszik, volt még probléma az eljárás során: nem válogatták ki a bizonyítékként lefoglalt ruhákat, véletlenül a gyilkos véres gönceit is a megölt lány családjának postázták ki.

Nincs több esélye

A táblabíróság 2012-ben aljas indokból, különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében, emberölés előkészületében és erőszakos közösülés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek Tóth Istvánt, és ezért jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta. Vagyis a bíróság úgy döntött, a férfi nem kaphat újabb esélyt, élete végéig börtönben kell maradnia. Az ilyen súlyos kegyetlen bűnözők rendszerint csak akkor hagyják abba, ha elfogják őket, ha megöregszenek vagy ha meghalnak.

Láncra verték, megkínozták

Bár Battonya egy párezres kisváros Békés megyében, emlékezhetünk egy „rémként” emlegetett helyi trióra is, akik halálra kínoztak egy 25 éves lányt. B. Rékát láncra verték, az esti kártyapartikon dőlt el, ki sanyargathatja. Cigarettacsikkeket nyomtak el a bőrén, fogóval kitépték a fogait, leszedték a körmeit, izomstimulálóval áramot vezettek a testébe. A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság ügyében a jogerős ítéletet végül a Szegedi Ítélőtábla mondta ki 2015 júniusában. M. Zoltán tényleges életfogytik tartó börtönbüntetést kapott, a feltételes szabadábra helyezés kizárásával, magyarán soha nem jöhet ki. Sz. Zoltán 32, a felesége, Sz. K. Adrienn leghamarabb 35 év után szabadulhat.

Kiemelt kép: Rendőrségi letartóztatás 1984-ben – Forrás: Fortepan.hu – Kékvillogó.hu grafika