Két homoszexuális férfi megismerkedett a kultúrházban, majd egy évvel később már szadista kéjgyilkosságot hajtottak végre. Egyikük majdnem a sírba vitte bűntársa nevét, de végül meggondolta magát. Felületes rendőri munka és szokatlan sajtónyilvánosság a Kádár-korszak hajnalán.

Fojtogatásról fantáziált

„A kis Pintér Pali nagyon tetszett nekem. Nemi vágyat éreztem iránta. Sokszor elképzeltem azt, hogy egy kalapáccsal fejbe ütöm és fojtogatom. Már ez az érzés is elégedettséggel töltött el” – vallotta annak a 11 éves szőnyi kisfiúnak a gyilkosa, aki majdnem a sírba vitte, hogy volt egy tettestársa is. Az ötvenes évek hírhedt gyerekgyilkosságának elkövetői nem csak a lelepleződéstől való félelmükben oltották ki Pintér Pali életét, hanem a szexuális szadizmus is szerepet játszott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Feldobta a bitófa felé menet

Pente Béla adóügyi ellenőrt már halálra ítélték az 1958. június 15-én történt emberölés miatt, amikor vallomásra jelentkezett, és leírta, hogy a kisfiú meggyilkolását nem egyedül, hanem egy Varga Miklós nevű győri férfivel követte el, aki a szexuális partnere volt. Pentét ennek ellenére kivégezték, feltételezett tettestársa után pedig jóval később kezdtek el nyomozni.

Visszavont mindent, de hiába

A felületes rendőri munka és az idő múlása megnehezítette az eljárást, az elfogása után beismerő vallomást tett Varga ráadásul a tárgyaláson visszavont mindent. Ennek ellenére végül őt is halálra ítélték, és 1960 nyarán kivégezték.

…és akkor kimentek a rétre

A két homoszexuális férfi egy évvel a gyilkosság előtt, a komáromi kultúrházban ismerkedett meg egymással. Kapcsolat alakult köztük. Pintér Pali nevét Pente említette, aki ismerte a fiút, és úgy gondolta, sikerül majd elcsalni. Palit ugyanis érdekelte a fényképezés, Pente pedig hobbifotós volt. A férfi előbb a lakásán magához vette a baltát és egy tőrkést, majd a gyermekért ment, akivel kimentek a rétre.

Összevagdosta a nyakát

Itt a baltát észrevétlenül odaadta Vargának. Röviddel ezután koppanásra lett figyelmes, megfordult és látta, hogy Varga a fekvő gyerek mellett térdel. Ő is odalépett és lehúzta Paliról a ruhát, fogdosta és a tőr-késsel a nyakát vagdosta. Később Pente ötlete után a gyereket egy kútba dobták, ruhadarabjait pedig szétszórták a réten. Palit Varga ütötte le és Pente fojtotta meg, de a gyerek már az ütésbe is belehalt volna. Eszméletlen áldozatukat lemeztelenítették és mindketten megerőszakolták.

Miért írtak ennyit az ügyről?

A szőnyi gyermekgyilkosság meglepően nagy nyilvánosságot kapott a korabeli sajtóban. Akkoriban egyáltalán nem volt jellemző, hogy részletességgel számoljanak be egy ilyen kiemelkedő súlyú bűncselekményről. A ritkán látható történelem blog cikke szerint ennek a nagy publicitásnak az lehetett az oka, hogy ekkor már javában zajlott a homoszexualitás dekriminalizációjának folyamata a világban, és a rendpártiak tartottak attól, hogy ez hazánkban is bekövetkezhet.

Öt évvel előztük meg Angliát

Ha így volt, ha nem, az biztos, hogy bekövetkezett: a homoszexualitás büntethetősége 1961-ben megszűnt hazánkban, míg például Angliában ugyanez csak 1967-ben, az Egyesült Államok valamennyi államában pedig csak 2003-ban történt meg.

Halálra ítélik Nagy Imrét

Bár a gyilkossághoz semmilyen formában nem kapcsolódik, csupán véletlen egybeesés: a kegyetlen gyermekgyilkosság napján, 1958. június 15-én ítélték halálra Nagy Imre miniszterelnököt és Maléter Pál honvédelmi minisztert. Az újranyitott akták korábbi döbbenetes eseteit ide kattintva találod!

Kiemelt kép: Rendőrségi igazoltatás 1966-ban -Forrás: Fortepan.hu – Kékvillogó-grafika