A 14 éves lány egyedül indult el a diszkóból, pedig hazakísérték volna. Támadója egy közeli településen mulatott, és eldöntötte, hogy az első nővel közösül, akit meglát. A DNS-minta egyezett, de ehhez az is kellett, hogy egy szomszéd elszólja magát. Horák Nóra megölésével kapcsolatban cigánybűnözést emlegettek, de mint kiderült, az elkövető egy magányos, fehér férfi volt.

Ha elkíséri valaki

„Egyedül is hazatalálok” – mondta az éjjeli órákban a 14 éves Horák Nóra, majd elhagyta a kiskunlacházi művházat, ahol a barátaival együtt szórakozott. A fiatal lány nem sokkal később már halott volt. Félig lemeztelenített holttestét aznap, 2008. november 23-án találták meg a művelődési házhoz közeli erdős részen. Ha Horák Nóra elfogadja, hogy valaki hazakísérje a diszkóból, minden bizonnyal még ma is élne. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az első nővel, aki szembejön

Nórát a megtalálás helyén, az erdősített telken gyilkolta meg P. József 2009. november 23-án kora hajnalban. A lány nem haza, hanem a unokatestvéréhez indult, hogy ott pihenje ki az esti bulizást. A művelődési háztól nem messze, három sarokkal arrébb szólította le őt a szomszédos Dunavarsányban mulatozó, ekkor hazaérő P. József. Mivel a lány elszívott egy cigit a helyszínen, a nyomozás során azt feltételezték, hogy ismerhette későbbi támadóját. Ez azonban nem felelt meg a valóságnak: P. József már a diszkóból hazafelé tartva elhatározta, hogy közösül az első nővel, akivel találkozik.

Megijedt, hogy meghallják

Az erős havazásban az utcán nem volt senki, így sem szem-, sem fültanúja nem volt az erőszaknak. P. József valószínűleg mégis azért ölte meg áldozatát, mert megijedt, hogy meghallják a lány kiabálását.

Párszáz méterrel arrébb lakott

A gyilkos ondónyomait és fanszőrzetét megtalálták a helyszíneléskor. 768 személyt hallgattak ki, 152 embertől vettek DNS mintát, valamint 21 poligráfos vizsgálatot végeztek. Aztán eljutottak P. Józsefhez, aki mindössze 250 méterre lakott a gyilkosság helyszínétől. A tőle vett DNS-minta egyezett a helyszínen találttal.

A flex hangjára sem ébredt fel?

A nyomozók az éjszaka közepén kopogtattak nála, mert biztosak akartak lenni abban, hogy otthon találják. Mivel a férfi nem nyitott ajtót, flexszel kellett levágni a zárat. József állítólag mélyen aludt, de vélhetően csak tettette magát. Az áldozat személyes tárgyait, táskáját, mobiltelefonját, nyakláncát a gyilkos porszívójában találták meg. P. Józsefet 2009. június 26-án vették őrizetbe, és már az első kihallgatásán részletes beismerő vallomást tett.

Családi tragédiák

A szomszédok akkori elmondása szerint a beszédhibás P. József csendes, jóravaló fiatalember benyomását keltette, zárkózottan élt, alkalmi munkákból, vízszerelő segédmunkásként kereste kenyerét. Bátyja néhány évvel korábban öngyilkos lett, szüleit pedig alkoholistaként ismerték a környéken, amíg meg nem haltak.

Elszólta magát

Az országos rendőrfőkapitány pár hónappal a gyilkosság után 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, miután az addigi 1 milliós díj nem hozott eredményt. Ezt végül nem fizették ki senkinek. A tettes elfogása után egyes értesülések szerint úgy került képbe, hogy egy szomszéd elszólta magát a nyomozók előtt. Eszerint kiderült, hogy évekkel korábban kétszer is megtámadtak, illetve zaklattak nőket ott, ahol Nórát meggyilkolták. A sértettektől kapott személyleírás komoly segítséget adott a nyomozóknak.

Jogerősen már életfogytiglan

A vádlottat erőszakos nemi közösülésért, emberölésért és kifosztásért 19 év fegyházra ítélte a Pest Megyei Bíróság Bíróság, ám a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a férfit, miután úgy ítélte meg, hogy a bűncselekmény társadalmi veszélyessége, a többszörös halmazat és az erőszakos bűntettek megszaporodása indokolja az életfogytig tartó szabadságvesztést.

A vörös szál

A gyilkosság után sokan cigánybűnözést emlegettek, még Kiskunlacháza polgármestere, Répás József is romákat gyanúsított. Többen felrótták a rendőrségnek, hogy ha a vizsgálatok során tisztázódott, hogy az elkövető fanszőrzete vörös volt, vagyis fehér bőrű személyt kell keresni, miért nem cáfolták a roma szálat. Erre azt reagálták, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel hallgatták el a laboratóriumi vizsgálat eredményeit. Kovács Lajos nyugalmazott r. ezredes pedig azt mondta, azért nem lett volna értelme számba venni a település vörös hajú lakóit, mert a fanszőrzet színéből nem lehet feltétlen következtetést levonni a test egyéb szőrzetének a színére. P. József haja valóban nem volt vörös, ám a szakálla igen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán/Kékvillogó.hu gragika