Háború dúl a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában. Putyin hadserege szinte válogatás nélkül rombol és gyilkol, milliók menekültek el az országból. Az otthonukat elhagyók többsége nő és gyermek, a férfiak ugyanis nem léphetnek ki Ukrajnából, besorozták őket. Joggal vetődik fel a kérdés, ha ne adj’ Isten Magyarországon is sorozásra kerülne a sor, mi történne? Hogy zajlana és kinek kellene legelőször bevonulnia? A nyugállományú vezérezredes elmondta a részleteket.

Előbb az országgyűlésnek kell döntenie

Ahhoz, hogy Magyarországon sorozni lehessen a férfiakat előbb az országgyűlésnek kétharmados többséggel ki kellene hirdetnie az úgynevezett megelőző védelmi helyzet, illete a rendkívüli állapotot. Ezt követően indulhatna be a sorozás gépezete. Főszabály, hogy rendkívüli állapotban és megelőző védelmi helyzetben a haza védelmére irányuló katonai szolgálat a társadalom egy meghatározott rétege, elsősorban a 18 és 50 év közötti férfiak számára alkotmányos kötelezettség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

18-50 év közötti férfiakat érint

Egy rendkívüli helyzetben nem minden 18-50 év közötti férfi kapna azonnal behívót. Első körben az a 11 ezer önkéntes tartalékos mozgósítására kerülhet sor, akik már megkapták a 6-8 hetes alapkiképzést, képzettségüknek megfelelően ki is jelölték a szolgálati helyüket, és rendszeresen vesznek részt kiképzéseken. A katonák nem csak harcoló beosztásokat látnának el, hanem területvédelmi, támogató és logisztikai feladatokat is. A mintegy 26 ezer fős tényleges állománnyal együtt ez a létszám adja a magyar haderő gerincét – mondta a Blikknek Kladek András, nyugállományú ezredes, aki korábban a HM-ben haderőszervezési, mozgósítási és hadkiegészítési-kiképzési kérdésekkel foglalkozott.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fokozódó helyzet esetén azokat sorázzák, akik kaptak már kiképzést

Ha tovább fokozódna a helyzet, azok várhatják a behívóparancsot, akik voltak már katonák, és “szagoltak puskaport” – fogalmazott a szakértő, hiszen egy ilyen kiélezett helyzetben a hadsereg számára az a legértékesebb erőforrás, aki katonaként kapott kiképzést és így rövid időn belül alkalmazható.

Önkéntes tartalékosok

A második körben tehát inkább azokra számíthat a hadsereg, akik kiváltak a tényleges állományból, illetve önkéntes tartalékos kiképzést kaptak, hiszen a sorkatonaság eltörlése, 2004 óta már eltelt annyi idő, hogy az akkor legfiatalabb, 18 éves besorozott katona is közel van a 40. évéhez, és ugyan a törvényi szabályozás lehetővé tenné, rájuk ebben a körben már nem nagyon számíthat a fegyveres erő.

Aki még soha sem volt katona csak kiképzés után küldhető frontra

Az ezredes azt is elmondta: egy friss behívott, aki még egyáltalán nem volt katona, csak a kiképzési időszak letelte után vezényelhető fegyveres szolgálatra, tehát ezen fiatal férfiak behívása szerepel utolsó helyen a mozgósítási tervben.

Mentességet kaphatnak

A honvédelmi törvény szerint a családosok mentességet kaphatnak a fegyveres szolgálat alól, mint ahogy a betegség miatt is kaphat felmentést a hadkötelezett.

Nők is sorozhatók

Nem fegyveres szolgálatra viszont az ország működőképességének fenntartása és helyreállítása érdekében veszélyhelyzetben polgári védelmi feladatok, illetve rendkívüli állapot kihirdetésekor honvédelmi munkakötelezettség ellátására is behívhatóak a 65 évnél fiatalabb férfiak és az 55 évnél fiatalabb nők – idézte a honvédelmi törvényt a szakértő.

Alkotmányos kötelezettség

Az Alkotmány szerint minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére. Békeidőszakban a katonai szolgálat az állampolgárok számára kizárólag önkéntesen vállalt elhatározás alapján teljesíthető. Rendkívüli állapotban és megelőző védelmi helyzetben azonban a haza védelmére irányuló katonai szolgálat a 18 és 50 év közötti férfiak számára alkotmányos kötelezettség. 

Minősített időszak

A hadkötelezettséget az Alaptörvény a férfi állampolgárokra korlátozza, és kizárólag minősített időszakok esetére írja elő. Eszerint a hadkötelezettség újbóli bevezetésére külső fegyveres támadás veszélye vagy annak bekövetkezése esetén, továbbá szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében kerülhet sor. Ennek előfeltételeIei: a rendkívüli állapot bevezetése, vagy az országgyűlés külön döntése alapján kihirdetett megelőző védelmi helyzet.

Fegyveres katonai szolgálat

Azaz rendkívüli állapot idején, vagy megelőző védelmi helyzetben a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiakat katonai szolgálati kötelezettség terheli. Az Alaptörvény tehát legmagasabb jogszabályi szinten rögzíti, hogy a hadkötelezettség egyértelműen fegyveres katonai szolgálatot jelent. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka ellenőrzést tartott a keleti országrészbe csoportosított erők és eszközök készenlétéről – Forrás: Facebook/Magyar Honvédség