Flex-szel próbálta megszerezni egy kft. páncélszekrénybe rejtett kincseit a terhelt. Megzavarták a betörés közben, ezért félbehagyta a zsákmányszerzést, végül elfogták a dunakeszi rendőrök. A férfit bűnügyi felügyelet alá helyezték, vagyis egy nyomkövetővel a lábán otthon lehet.

Ketté akarta vágni a páncélszekrényt

A tettes 2022. március 22-én egy kft. telephelyén lévő iroda tetejét megbontotta. Miután bejutott a helyiségbe készpénzt és mobiltelefont tulajdonított el, illetve megpróbált flex-szel kettévágni egy páncélszekrényt.

Megzavarták

Mivel a betörés közben megzavarták, a férfi elmenekült a helyszínről, majd a történtektől nem messze a pénzt és a mobiltelefont hátrahagyta. Az eddigi adatok szerint a cselekménnyel okozott kár 600.000 forint – ami megtérült –, míg a rongálással okozott kár 400.000 forint. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elfogták a rendőrök

A betörőt végül a Dunakeszi Rendőrkapitányság munkatársai elfogták, nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indítottak ellene eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája március 24-én elrendelte a férfi letartóztatását.

Más bűncselekményt is elkövetett

Hasonló cselekmények miatt a gyanúsított ellen más ügyben is zajlik eljárás. Emiatt, illetve a férfi előéletét figyelembe véve feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követ el. Továbbá a terhére róható cselekmény, illetve a súlyosító körülmények miatt kiszabható büntetési tételre (7 év 6 hónap szabadságvesztés) figyelemmel a terhelttel szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, ezért a letartóztatása indokolt.

Bűnügyi felügyelet

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvány elutasítását követően elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. július 24-ig.

Kényszerintézkedés

A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyét nem állapította meg a gyanúsítottal szemben, viszont a bűnismétlés veszélyét igen. Ugyanakkor ennek megakadályozása a bíróság szerint enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosítható. A döntést a gyanúsított és a védő tudomásul vette, az ügyész fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Mi az a bűnügyi felügyelet?

A házi őrizetre és lakhelyelhagyási tilalomra vonatkozó szabályok összevonásával a jogalkotó megteremtette a bűnügyi felügyelet jogintézményét. A bűnügyi felügyelet a terhelt szabad mozgáshoz és a lakóhely, illetve tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozza.

Otthon lehet

Bűnügyi felügyelet elrendelése esetén a bíróság előírja, hogy a terhelt a számára meghatározott területet, lakást, egyéb helyiséget, intézményt vagy ahhoz tartozó bekerített helyet engedély nélkül ne hagyja el, ennek ellenőrzésére gyakran nyomkövetőt kell viselnie az érintetteknek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció