Állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy köröstarcsai házaspár – egy 26 éves büntetett előéletű férfi és 28 éves büntetlen előéletű felesége – ellen, akik méltatlan körülmények között tartották kutyájukat.

Vasrúdhoz láncolták

A pár 2020-ban huzamosabb ideig a köröstarcsai házuk udvarán, annak hátsó részén úgy tartották az 5 éves, közepes termetű, oltatlan és chip nélküli kan kutyát, hogy azt állandó jelleggel egy földbevert forgó vasrúdhoz láncolták, számára külön házat, menedéket sem biztosítottak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem etették, itatták rendesen

Az állatot rendszertelenül etették, itatták, így a kutya alultáplált volt, a testsúlya nem érte el a fajtásai súlyának felét sem. Mindez veszélyeztette már az eb testi épségét, rövid időn belül akár el is pusztulhatott volna, tartási körülményei pedig különös szenvedést okoztak a számára, írja az ügyészség.

A Kékvillogó.hu Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja volt a hivatalos mérések szerint. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Lemondtak a kutyáról

Az eljárás során a kutyát tartó páros lemondott az ebről, amit ezután a mezőberényi állatvédők vették gondozásukba. Ezt követően a a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a büntetett előéletű férfit az előkészítő ülésen történő beismerése esetén is elzárás büntetésre, míg büntetlen előéletű házastársát közérdekű munka büntetésre ítélje, és kötelezze őket a nyomozás során felmerült, 75.000 forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békési Járásbíróságon folytatódik.

Fotó a kutyáról

Fotó: Ügyészség

Egyre gyakoribb az állatkínzás

A KékVillogó is írt róla a napokban, hogy szemeteszsákban dobtak ki a turistaút mellé két féléves kölyökkutyát Tatabányán, mindkettő elpusztult, próbáltak kijutni a zsákból, de nem tudtak, valószínűleg megfulladtak.

Egy nő talált rájuk

Mint arról beszámoltunk a keverék kutyák holttestét egy nő találta meg kutyasétáltatás közben, a borzalmas látvány nagyon megviselte. Ha megtalálják a kegyetlen állatkínzót, akár több évre börtönbe kerülhet.

Tatabányán az út szélén hevertek a tetemek

A kölyökkutyák holtteste egy forgalmas út szélén hevert Tatabányán. Az állatok még életben voltak, amikor egy bekötözött szemeteszsákban kidobták őket. Az egyik állatnak még a fél szeme is kiesett, számoltak be róla a Tények riportjában, ahol azt is közölték, hogy a képek annyira megrázóak, hogy inkább kitakarták őket.

Megpróbáltak kiszabadulni

A tetemeket egy nő vette észre kutyasétáltatás közben, aki a Tényeknek azt mondta nagyon megviselte az eset. A riportból az is kiderül, hogy a két keverék kutyus valószínűleg megpróbált kiszabadulni a zsákból, de végül sajnos megfulladtak. EZ IS ÉRDEKELHET: “Elfelejtkeztem róluk” – Hagyta éhen halni kutyáit egy hajdúdorogi asszony

Éppen a fogváltáson estek túl, amikor a szörnyűség történt

Az állatvédők homokot is találtak a szájpadlásukon. Schermann Roland a Szurkolók az Állatokért! Alapítvány kurátora elmondta, hogy a kiskutyák éppen túlestek a fogváltáson mikor a szörnyűség történt velük. A zsákok, amelyekben a kutyákat kidobták gyorskötözővel voltak bekötve. A zsákokon látszott, hogy a kutyák küzdöttek, mert tépésnyomok voltak rajtuk.

Nem volt bennük chip

A tetemek már legalább egy hete ott lehetettek az út szélén, a kutyákban pedig chip nem volt, így azt egyelőre nem tudni, ki a felelős a halálukért.

Néhány napja egy két hónapos foxi kutyát lőttek nyakon

Szintén itt a KékVillogó portálon is beszámoltunk róla, hogy 2021. március 2-án egy kutyatulajdonos tett bejelentést a rendőrségen, miszerint néhány perccel korábban egy helyi lakos légfegyverrel nyakon lőtte a két hónapos foxi kutyáját Tiszapüspökiben. 

Ellátták a kutya sérüléseit

A bejelentést követően a rendőrök azonnal a helyszínre érkeztek, ahol megállapították, hogy a kutya lőtt sérülést szenvedett a nyakán. A sérült, fűben vonyító ebet állatorvos látta el.

Elfogták a férfit

A kutyamentést követően a rendőrök elfogták és előállították a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányságra a lövéssel összefüggésbe hozható 68 éves férfit, akit ezután gyanúsítottként hallgattak ki. Ezt követően a nyomozók a fegyvert vagy annak utánzatát lefoglalták.

Nyomoznak a rendőrök

A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság állatkínzás vétség elkövetése miatt folytatja le a további eljárást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kutya – Forrás: Ügyészség