Magyarországra hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 4587 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4280-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

Ideiglenes tartózkodás

Tájékoztatásuk szerint a beléptetettek közül a rendőrség 856 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A BOK csarnokba viszik őket

Közölték azt is: az ukrajnai háború elől hétfőn 632 ember, köztük 286 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Többeknek szállást is kerestek

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken hét ember, köztük három gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Folyamatos segítségnyújtás

Azt írták: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – olvasható a közleményben.

Vannak akik visszamennének

A HVG a napokban számolt be róla, hogy a menekültek egy része úgy döntött, nem marad Magyarországon, hanem visszatérnek a hazájukba, többen már vonatra is szálltak Ukrajna irányába.

Nem megy

„Nem megy” – mondta egy Magyarországon tartózkodó ukrán anya. „Hogyan neveljek fel két gyereket segítség nélkül? Azonnal vissza akarok menni.” – nyilatkozott egy anyuka.

Ez is érdekelhet:

Problémák

A segélyszervezetk munkatársai egyébként azt mondják, hogy az ukránok hatalmas problémákkal szembesülnek Magyarországon, hiszen nem beszélik a nyelvek, valamint a infláció is az egekbe szökött, emellett pedig kevés a munkalehetőség.

Hátrahagyott rokonok

Mások pedig úgy érzik hátrahagyott rokonaik mellett lenne a helyük, de vannak olyanok is, akiknek a pénzük fogyott el és úgy érzik nincs hova menniük. Néhányan pedig idős hozzátartozóikért mennének vissza, akiket a kezdeti rohanásban nem tudtak magukkal hozni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: police.hu