A BRFK és a társszervek csütörtökön 1717 menekültet fogadtak a fővárosban. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

808 gyermek

Az ukrajnai háború elől 2022. március 31-én 1717 ember, köztük 808 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szállást is kerestek többeknek

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 96 ember, köztük 56 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A BOK csarnokban segítik őket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatos kapcsolattartás

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Megszólalt egy menekült édesanya

A pincéjében kuporogva, a fülét betapasztva, a fejét lába közé hajtva hallgatta a házába süvítő rakéta hangját a Donyec megyéből elmenekült Inna. Az asszony a Borsnak mesélte el a borzasztó részleteket, kiderült, az utolsó pillanatig az otthonában maradt, azonban a házát lebombázták, most pedig a kisfia kedvéért indult neki a hosszú útnak. Inna csütörtökön érkezett meg a budapesti BOK csarnokban lévő menekültközpontba.

Találat érte a házat

„Az egyik nappal találat érte a házunkat, minden ablak és ajtó kitört, a szilánkok beborították az egész lakást – már ami maradt belőle. Akkor lemenekültünk a pincébe, egy hétig ültünk lent, nem mertünk feljönni, csak akkor, ha éjjel kicsit elhallgatnak a fegyverek” – mesélte a portálnak az édesanya.

Messziről hallani a rakétákat

„Messziről halljuk, ha rakétát lőnek ki, olyan brutálisan hangos. Ilyenkor a fejem a lábam közé hajtottam, a kezem a fülemre tapasztottam a pincében. Amikor becsapódik, az egész ház beleremeg, mintha össze akarna dőlni.”

Szerencse, hogy élnek

„Hogy a miénket mi találta el, pontosan nem tudjuk, de szerencsénk, hogy élünk” – mondta.

Rokonaik meghaltak

Inna arról is beszélt, hogy nagynénje házát is találta érte, azonban ők nem voltak olyan szerencsések, mint ők, s életüket vesztették. Inna azt is elmondta a férje nem tudott menekülni, ő azóta is a pincében rejtőzik, ő pedig a fiáért indult el Horvátországba. „A fiam focista, és Horvátországba menekítették ki, én most érte megyek. De sokáig el sem mertem indulni, mert folyamatosan lőttek, még élelmiszerért is csak akkor mertünk felmenni onnan, amikor hallottuk, hogy csendesedik a helyzet. Egy ilyen fegyverropogásmentes pillanatban vágtam neki az útnak is” – zárta szívszorító gondolatait Inna. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: BOK csarnok – Forrás: police.hu