Manapság egyre több szó esik arról, hogy mekkora fontossággal is bír, hogy megpróbáljunk gondoskodni az időskori éveinkről. Ezt sokan csupán hisztériának és népriogatásnak tartják, de sajnos a számokat nem lehet meghazudtolni.

A következő bejegyzésben megvizsgáljuk, milyen problémái vannak jelenleg a nyugdíjrendszernek, valamint hogy neked személy szerint milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre, hogy javíthasd egy kicsit az összképet.

Milyen jelenleg a nyugdíjrendszer?

Magyarországon a nyugdíjrendszer – mondhatni – három pillérből áll. 

  1. A rendszer első pillére maga az állami nyugdíj, amit az idős állampolgárok kapnak a dolgozók befizetett adójából fedezve. Ezt az összeget minden bejelentett munkahellyel rendelkező alkalmazottól levonják, a fizetési papírokon pedig fel is tüntetik számszerűsítve.
  2. A következő pillére ennek a rendszernek a magánnyugdíj pénztár lenne, de ezt a 2011-es államosítás és visszaléptetések során szinte teljes mértékig ellehetetlenítették.
  3. A harmadik pillér pedig az öngondoskodás különböző formáit takarja, mint például a NYESZ, a nyugdíjbiztosítás vagy az önkéntes nyugdíjpénztár.

Te is szeretnél gondoskodni a saját jövődről? Köss online biztosítást, hogy ne kelljen semmiről sem lemondanod azután sem, hogy elhagyod a munka világát, és megkezded a jól megérdemelt pihenésedet nyugdíjasként!

Mi ezzel a rendszerrel a probléma?

Tulajdonképpen már az előzőek alapján látható, hogy kicsit olyan ez a rendszer, mint egy háromlábú szék, aminek már kifűrészeltük az egyik lábát, de még lehet vele egyensúlyozni anélkül, hogy fenékre esnénk. De mi a helyzet akkor, ha azt mondom, hogy a maradék két lábból az egyik szúette? Akkor már korántsem olyan rózsás a helyzet. 

Az állami nyugdíj a felosztó-kirovó rendszeren alapszik, tehát amit befizetnek a fiatalok nyugdíjjárulékként, azt kapják meg az idősek nyugdíjként. Ez a rendszer már jelenleg is le van terhelve, lényegesen kevesebb a dolgozó, adófizető fiatal, mint az ellátásra jogosult idős állampolgár. És a statisztikák szerint ez várhatóan csak rosszabbodni fog a következő 5-10 év során. 

Milyen megoldási lehetőségek vannak?

A politikusok már jó ideje tudnak erről a fenyegető veszélyről, de érdemi kiváltó stratégiát mindeddig nem sikerült kidolgozni. Egyesek már azt is felháborítónak tartották, hogy 2017-ben szigorítottak a szülőtartási kötelezettségeken, pedig ennél lényegesen drasztikusabb változtatásokra is szükség lenne. Elgondolkoztak azon is, hogy a született gyermekek számához kötik a kifizethető nyugdíj mértékét, de ez komoly etikai akadályokba ütközött. 

Addig azonban, amíg nincs egy bombabiztos megoldási javaslat vagy stratégia, kénytelenek vagyunk magunk gondoskodni a jövőnkről, hogy semmiképpen ne kerülhessünk olyan helyzetbe, hogy egy átdolgozott élet után nem tudunk nyugodt szívvel pihenni és folyamatosan aggódni kell az anyagiak miatt.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.