A 21 éves fiú mosolyogva ment be a kórházba. Három nappal később súlyos, életveszélyes állapotban vitték át az intenzív osztályra, ahol másnap meghalt. A szülők a halála óta küzdöttek azért, hogy megtalálják a felelősöket.

Hat éve vesztette életét

Hét éve, 2016. január 19-én, 21 éves korában vesztette életét Kovács János. A 190 centi magas fiú 44 kiló sem volt, amikor négy nappal korábban kórházba került. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Pert vesztett a kórház

Tavaly novemberben a bíróság arra kötelezte a Jánost ellátó Békés Megyei Központi Kórházat, hogy fizessen sérelemdíjat a fiú szüleinek gyermekük elvesztése miatt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elmaradt a kommunikáció

Az ítélet legfontosabb megállapítása, hogy a kórház próbált ugyan valamiféle, a tüneteket enyhítő ellátást nyújtani, de elmaradt az egyes szakterületek közötti kommunikáció, a beteggel és családtagjaival, valamint a háziorvossal való szorosabb együttműködés, a komplex vizsgálatok és a beteg egyéni körülményeire fókuszáló terápia. Ezek mind az ellátás rendszerszintű problémáira hívják fel a figyelmet.

„Nem ellett volna meghalnia”

„Nem kellett volna meghalni a fiamnak” – mondta idősebb Kovács János, aki fia halálának pillanatától küzdött azért, hogy kiderüljön, mi történt pontosan, és ki ezért a felelős.

Fogyni kezdett

A szülők rendőrségi feljelentést is tettek János halála után. Ebből kiderül, hogy a szülőknek 2013 tavaszán tűnt fel, hogy az egyébként is vékony testalkatú fiú erős fogyásnak indult. Háziorvoshoz fordultak, majd több szakorvoshoz is eljutottak. Jánost az ideggondozóba is beutalták, miután naponta akár százszor is megmosta a kezét.

Különböző diagnózisok

A szülők feljelentése szerint a különböző szakorvosok különböző megállapításokat tettek – egy részük pszichés eredetűnek látta János állapotát, mások szervi okokat kerestek. Noha a feljelentés nem vezetett eredményre, kiderült.: a Jánost ellátó intézményben nem volt megfelelő az egyes szakterületek közötti kommunikáció.

„Mindent megteszünk majd…”

„Intézményünk a jogerős ítéletet tiszteletben tartja, a jövőben mindent megteszünk a hasonló esetek elkerülése érdekében” – válaszolta az rtl.hu megkeresésére a kórház főigazgató főorvosa. Mint írta, az ügy kapcsán felhívták az érintett osztályok figyelmét, hogy a hasonló esetekben már az ellátás kezdetén tartsanak a lehető legszélesebb körben esetmegbeszélést.

Táplálni kellett volna

A szakértő szerint, bár János súlya folyamatosan csökkent, nagyon sokáig nem merült fel, hogy evészavarral kezeljék, csak a halála előtti hónapokban jutottak el a helyes diagnózisig. Ekkor a testi állapota miatt már indokolt lett volna a belgyógyászati konzílium, és akár beleegyezése nélkül is szükséges lett volna a fiú gyógykezelése, szondatáplálása.

Mosolyogva ment be

2016. január 15-én 43,9 kg testsúllyal vették fel Jánost a kórház belgyógyászati osztályára – 2014 elején még 58 kiló volt. Édesapja szerint a fiú még mosolyogva ment be, édesanyja kísérte, busszal mentek. Három nappal később súlyos, életveszélyes állapotban vitték át az intenzív osztályra, ahol másnap meghalt.

Szívelégtelenséget állapítottak meg

 A halál közvetlen okaként szívelégtelenséget állapítottak meg, amit tüdőgyulladásból eredő légzéselégtelenség okozott, a tüdőgyulladás előzményeként pedig súlyos sorvadást jelöltek meg. Az orvosszakértői vélemény szerint megfelelő ellátás esetén János esélye az életben maradásra jelentősen javult volna: az evészavarral küzdő betegek fele a diagnózist követően általában meggyógyul, negyedük állapota némileg javul. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció