A látogatók biztonsága továbbra is kiemelten fontos a budapesti Mammut Bevásárlóközpont vezetői számára. A vasárnapi öngyilkosság után szakértői csoportot állítottak fel, többek között pszichológus, viselkedéskutató és építészek részvételével, hogy megvizsgálják, mit tehetnek annak érekében, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló, tragikus eset az épületben. Az elmúlt 13 évben 7-en vetettek véget életüknek a plázában.

Tragédia a Mammutban

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, július 30-án, vasárnap délelőtt egy nő véget vetett életének a Mammut Bevásárlóközpontban. Az eset délelőtt történt, a Mammut 1 bevásárlóközpontban. A 2. kerület polgármestere a történtek után a Facebook oldalán azt írta, egyeztetést kezdeményez az üzletközpont vezetőivel. Őrsi Gergely szerint közösen kell találniuk valamilyen megoldást, hogy megakadályozzák a további tragédiákat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tragédia 2020-ban

2020 októberében egy férfi vetett itt véget az életének. Ő is a negyedikről ugrott ki, a mentők nem tudták megmenteni az életét. Akkor a bevásárlóközpontból mindenkit kiküldtek. „Szörnyű volt az egész, a férfi valamit kiabálni kezdett, majd eldobta a táskáját és leugrott” – mondta akkor egy szemtanú, aki közvetlen közelről látta a drámai jelenetet. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

2015-ben egy idős nő ugrott ki

2015-ben egy idősebb hölgy ugrott ki szintén a Mammut legfelső emeletéről. A hölgyről annyit lehetett tudni, hogy egykor táncosnő volt. Az áldozat lerakta a földre a táskáját és úgy ugrott a mélybe. Az asszony a helyszínen meghalt, úgy tudjuk az egyik országos tévé vezetőjének vezetőnek volt az édesanyja.

Heten haltak meg 

Az elmúlt 13 évben a vasárnapi áldozat volt a hetedik olyan ember, aki a pláza emeletéről levetve magát lett öngyilkos. A polgármester azt írja, „többször, többen kerestek meg minket is, hogy tegyük biztonságosabbá az épületet”. 

Változtatást szeretnének 

„Mivel a bevásárlóközpont nem középület, az Önkormányzatnak nem áll módjában intézkedni, de mégis szeretnénk elérni változást. Első lépésként felvettük a kapcsolatot az üzemeltetőkkel, reméljük, közösen meg fogjuk találni, hogyan lehet biztonságosabbá tenni az épületet” – írja Őrsi Gergely. 

Kiemelten fontos a látogatók biztonsága

A Mamut Bevásárlóközpont sajtónyilatkozatot adott ki szerdán üggyel kapcsolatban. „Felelős bevásárlóközpont-üzemeltetőként, áruházaink rendszeres biztonsági ellenőrzésen mennek keresztül, melyek alapján azok minden hatályos jogszabályi előírásnak megfelelnek. Látogatóink biztonsága továbbra is kiemelten fontos a számunkra. A közelmúltbeli események fényében szakértői csoportot állítottunk fel, többek között pszichológus, viselkedéskutató és építészek részvételével, hogy megvizsgáljuk, vannak-e további intézkedések, amelyeket bevezethetünk a hasonló esetek elkerülése érdekében” – írták.

Együttműködések

A bevásárlóközpont részletesen kifejtette, milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy ne forduljon elő hasonló tragédia a jövőben. Fizikai változtatásokat hajtanak végre az épületben, melyek előkészítését már elindították, a részletekről később számolnak be. Együttműködnek egy országos lelkisegély-szolgálattal, hogy szakmai véleményüket figyelembe vegyék, ideértve akár helyszíni lelki tanácsadás biztosítását is. Ezen felül együttműködnek Budapest Főváros 2. kerületének Önkormányzatával, hogy a lehetséges közös lépésekről és az érintetteknek való segítségnyújtásról egyeztessünk.

További óvintézkedések

A Mammutban eltávolítottak minden olyan tárgyat (padokat, virágládákat), ami megkönnyítheti vagy bátoríthatja a magasabb szinteken a korláton való átmászást. Rendszeres és átfogó képzést tartanak a biztonsági szolgálatuknak az intő jelek kiszűrésére a bevásárlóközpont területén. Bevezették a biztonsági szolgálat gyakori járőrözését a harmadik és negyedik emeleten. A bevásárlóközpont kamerarendszere úgy állították be, hogy a korlát melletti részek jól láthatók legyenek, így lehetőséget adva a beavatkozásra.

A legrosszabbal is számolni kell

„Mentálhigiénés támogatást ajánlottunk fel a bevásárlóközpontban dolgozók számára, akik az esemény érintettjei voltak és ezt igényelték. Sajnos azonban számolni kell azzal, hogy minden óvintézkedés ellenére, néha olyan elszántsággal és hirtelen történik meg a tragédia, hogy helyszíntől függetlenül, azt nagyon nehéz megakadályozni” – fejeződik be a közlemény. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ha segítség kell

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó: archív