Ahogyan arról a Kékvillogó is beszámolt filmbe illő autós üldözésnek lehettek szemtanúi az autósok augusztus 1-jén, kedden délelőtt az M2-es autóúton, ahol rendőrök vad hajszában üldözték az előlük menekülő Mercedest. A sofőrt hosszú kilométereken keresztül üldözték, közben egy rendőrautó is összetört. Az elképesztő hajszában a Mercedes is összetört, a sofőr azóta őrizetbe került, most pedig megszólalt az egyik rendőr, aki részt vett az üldözésben.

Dolgozott az adrenalin

„Dolgozott az adrenalin, de tudtam, higgadtnak kell maradnom” – emlékszik vissza a tegnap reggeli eseményekre Gál Zsombor őrmester, a Váci Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, aki a száguldó mercis mögé sorolva egyértelművé tette, álljon meg! A sofőr azonban nem mutatkozott együttműködőnek, lazán rátaposott a gázra és az M2 felé vette az irányt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem akarta szem elől téveszteni

Ekkor az őrmester feltolta a szirénát és a kéklámpát, majd utána zúzott. A gyorsforgalmi szakaszra kanyarodva N. Csaba halálos iramot vett fel. Az sem érdekelte, hogy a főváros felé haladó autókban nők, férfiak, gyerekek, idősek, családok ülnek, sebessége már a 200-at súrolta, valószínűleg semmi más nem járt a fejében csak az, hogy bármi áron el kell tűnnie, le kell lépnie. Az őt követő rendőrautót vezető Gál Zsombor őrmestert ennél sokkal több minden foglalkoztatta, miközben a kormányt markolva tövig nyomta a gázpedált, hogy ne veszítse szem elől a menekülőt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fotón az őrmester:

Fotó: Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Rettegett, hogy tragédia lesz

Állítja, elsősorban másokra – a békésen Budapest felé tartó autóban ülőkre, vele lévő társaira – gondolt, eltökélte, senkinek nem eshet bántódása. Bár az adrenalin csúcsot döntött szervezetében, nem izgult, nem stresszelt, az édesanyjától tanul higgadtsággal és összpontosítással vette a másodpercenként módosuló akadályokat – bízott magában és tudásában.

Rengeteg körülmény

Ezer, meg egy változóval kellett számolnia, járt az agya a megoldásokon, számolt a jövőbeni lehetséges következményekkel, azok lehetséges elkerülésein pörgött. Folyamatosan figyelte a körülöttük haladókat is, fejben azt modellezte, mi lesz, ha balra húzza, mi lesz, ha jobbra húzza, ha növeli a sebességet, ha befékez, ha rátolja a betonelemnek, ha megpördül, ha átpördül, ha… Rengeteg körülmény, amit egy ilyen kiélezett helyzetben számításba kellett venni és vett is.

Két oldalról

Az őrmester tudta, N. Csaba nem fog önként megállni, rá kellett kényszeríteni úgy, hogy közben még véletlenül se sérüljön meg senki. Miután sikerült az üldözött autó elé kerülnie, manővereivel, lassítófékezéseivel a halálos tempót 50-60 km/h-ra vitte le. Az időközben érkező megerősítő egységgel immár két oldalról igyekeztek megállásra bírni N. Csabát. A szolgálati autó megsínylette a menetet, de végül megálljt parancsoltak a menekülőnek.

Kipattant

Gál őrmester kirúgta a kocsi eldeformálódott ajtaját, kipattant és felszólított. Többször is, ám N. Csaba az őrmester kezében tartott fegyverét látva sem reagált, inkább ellenállt. Segítségre volt szüksége, amit az őrmester készséggel teljesített – egy mozdulattal kisegítette az ülésből. Bilincselése már az M2 aszfaltján történt.

Senki nem sérült meg

A rendőri intézkedés közben senki nem sérült meg. Gál Zsombor őrmester joggal örült a földön fekvő, hátrabilincselt kezű N. Csaba látványának. Az őrmester egyébként bevallotta, jól estek kollégái, főnökei elismerő szavai, mosolyt csalt arcára, amikor „Mi van, M2?”, vagy éppen „tökös intézkedés volt” felkiáltással köszöntek neki. Számára azonban fontosabb, hogy tudja, rajongásig szeretett édesanyja büszkén tekint le rá az égből. Ő már nem öntheti szavakba azt, amit édesapja fiát ölelve kimondhatott: „Büszke vagyok rád!” Mi is büszkék vagyunk rád, Zsombi! – írta közösségi oldalán a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Majer Attila, Prontvai Ádám