Ha a szabványokat akarjuk követni, akkor a 60×60-as mérettel fogunk a legtöbbet találkozni. Az építőiparban a számoknak és méreteknek hatalmas jelentősége van. A szabványok nem csak úgy a semmiből alakulnak ki. Ezért is fontos, hogy mindent alaposan lemérjünk és próbáljuk követni az előírásokat, ajánlásokat.

A méret a legfontosabb paraméter

Ha igazán profi szakemberre akarjuk bízni a feladatot, akkor az RS Ablak szolgáltatása lesz a megfelelő választás. Ebben az esetben nem kell majd a méret, szabvány miatt aggódni, mivel garantáltan az ideális nyílászáró kerül beszerelésre. Nem hiába mondják azt a szakemberek, hogy “kétszer mérj, egyszer vágj”. Ez a mondás már évtizedek óta velünk van, hisz alapból azt jelenti, hogy ami egy adott méretre készült el, azon már nem lehet módosítani, maximum csak visszafelé.

Az ablakok esetében ez azt jelenti, hogy megtoldani, bővíteni nincs lehetőség, ha kisebb az elkészült termék, mint amire szükség lenne. Megoldható, de az hatalmas idő- és energiaveszteség, amit jobb elkerülni. Függetlenül attól, hogy új házba kerülnek be a nyílászárók, vagy egy régi felújításáról van szó, fokozottan oda kell figyelni a méretekre. Az építtető és a kivitelező dolgát is meg tudjuk könnyíteni ezzel. 

Érdemes követni a szabványokat, amelyekkel az élet számtalan területén találkozhatunk. A legjobb példa erre az, hogy szabványos autóval járunk a szabványos szélességű úton a meghatározott keretek között. De a ruháink is egy bizonyos szabvány alapján vannak méretezve, hogy még könnyebb legyen számunkra a választás. A gyártás területén is megkerülhetetlenek az iránymutatások és keretek, nincs olyan iparág, ahol ne használnának ilyeneket. Ez garanciát jelent a minőségre és arra, hogy nem fogunk kellemetlenségekbe, eltérésekbe ütközni. Biztonságot ad a mindennapokban.

Milyen szabványméretekkel találkozhatunk ablakok esetében?

A teljesség igénye nélkül az alábbiak az elterjedtek, amelyek centiméterben értendőek: bukó-nyíló esetében a 60×60, 60×90, 60×120, 60×150, 90×60, 90×90, 90×120, 90×150, 120×60, 120×90, 120×120, 120×150 és 150×150. Normál kétszárnyú és középen felnyíló kétszárnyú ablakoknál a 150×150 szabvány a használatos.

Ezt úgy kell értelmezni, hogy a szélességet és a magasságot szorozzuk össze. Az első paraméter, hogy milyen széles az ablak beépítési mérete, a második pedig a magasságot mutatja meg. 

Bízzuk a folyamatot szakemberre

Tudjuk nagyon jól, hogy sokan megpróbálják a munka egy részét házilag, “okosban” megoldani, hogy ezzel is spóroljanak a beruházás költségein. Rengeteg útmutató érhető el az interneten, de jobb ezeket figyelmen kívül hagyni. Pár milliméteres eltérés is komoly problémákat tud okozni és bőven elég ahhoz, hogy a megrendelt nyílászáró ne férjen be a helyére, vagy éppen kicsi legyen a nyílásba.

Már a tervezési folyamat elején vonjunk be egy szakembert, aki segít nekünk eligazodni a nyílászárók világában.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: rsablak.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.