Egészséges újszülött kisfiút helyeztek el Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház babamentő inkubátorában. A csecsemő 3250 grammal került a kórházba és az orvosi vizsgálatok alapján egészséges.

Az Ábel nevet kapta

A csecsemő gondos ápolásban és táplálásban részesül, a Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrum dolgozói az Ábel nevet adták a kicsinek, írta posztjában a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház.

2000 óta működik

A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban 2000 óta működik babamentő inkubátor, ahol már a negyedik babát helyezték el. Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat, hogy olyan mértékben veszélyeztetve látják saját gyermekük felnevelését, hogy az egyetlen megoldásnak a név nélküli (anonim) magára hagyás tűnhet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Örökbeadás

Az inkubátorban elhelyezett gyermekek örökbeadásáról a helyi illetékességű Kormányhivatal részeként működő Gyámhivatalok gondoskodnak.

Kisbaba a kecskeméti kórház előtt

Ahogyan arról a Kékvillogó is beszámolt szeptember elején egy újszülött babát találtak a kecskeméti vármegyei kórháznál. Habár a kórházban évek óta működik a mindenki számára anonim módon elérhető csecsemőmentő inkubátor, ezúttal a babát a bejáratnál egy lepedőbe csavarva a földön hagyták magára.

Pékek találták meg

A közelben működő Félegyházi Pékség dolgozói munkába érve hallották és látták meg hajnali 4 óra környékén a csecsemőt, és azonnal értesítették a kórház munkatársait, így néhány percen belül a baba a gyermekosztályra került. Itt már biztonságban volt a pici. Az egészséges baba a Hajnal Viktor nevet kapta a nővérektől.

Babamentés Budapesten

Szintén itt, a Kékvillogó oldalán adtunk róla hírt, hogy augusztus közepén a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai babamentő inkubátorában hagytak egy újszülött kislányt. A babát 2100 gramm súlyúnak mérték, az orvosi vizsgálatok alapján egészséges, gondos ápolásban, folyadékpótlásban és táplálásban részesül. Az újszülöttet Madarász Pannának nevezték el 

A babamentő inkubátorok használata

A „babamentő” szó arra utal, hogy ez a teljesen titkos örökbeadási lehetőség valószínűsíthetően az egyébként nem kívánt, titkolt terhességből származó gyermekek életét menti meg – akik az inkubátorok nélkül csecsemőgyilkosság vagy sorsára hagyás áldozatául eshetnének. Így a babamentő inkubátornak életmentő funkciója is van, hiszen szüleik nagy valószínűséggel nem vállalnák az örökbeadás menetének hivatalos formáját.

Az inkubátorba helyezett gyermekekről

Az inkubátorba helyezett gyermek esetén az elhagyás az anya jognyilatkozatának tekinthető – és ilyen módon nem büntethető. Sajnos azonban ezekben az esetekben lehetetlen utánajárni, hogy valóban az anya hagyta-e a gyermeket az inkubátorban, és amennyiben igen, saját akaratából tette-e. Így maga az inkubátorprogram visszaélésekre is lehetőséget ad, amellett, hogy a válságos helyzetű anyák számára a gyermekük biztonságos elhelyezésének egy anonim módja.

Nem kórházban született

Gyakran előfordul, hogy az inkubátorba helyezett gyermek nem kórházban született – pl. nehéz szociális helyzet vagy titkolt terhesség miatt. Ha kórházban született, viszont az anyának nincs személyi igazolványa vagy útlevele (pl. nem magyar állampolgár), a születési anyakönyvi kivonat kiadása késhet vagy elmaradhat – ami szintén anonim elhagyásra adhat okot, tekintve, hogy az örökbeadáshoz szükség van ezen dokumentumra.

Információhiány

Az inkubátorba helyezett gyermekekről szinte semmilyen információt nem lehet tudni – sokszor még a születés pontos napja is csak sejthető. Amikor a gyermek felnő, és kérdez a származásáról (hiszen kíváncsi, és ez természetes), az örökbefogadó sem tud számára semmilyen információval szolgálni. Az inkubátorba helyezett gyermekek számára tehát semmilyen elindulási lehetőség nem áll rendelkezésre a későbbiekben, ha szeretnék megtalálni biológiai szüleiket. De ugyanez igaz a biológiai szülők szemszögére is – évek múltán semmilyen módon nem tudják visszafejteni, hogy hová kerülhetett a gyermekük, és milyen körülmények között él.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye kimondja, hogy minden gyermeknek, „amennyire lehetséges, joga van ismerni a szüleit, és ahhoz, hogy a szülei viseljék gondját”. Ha az elhagyásra mégis sor kerül, joga van olyan családhoz kerülni, akik biztosítják számára az érzelmi biztonságot – amely az értelmi és érzelmi fejlődéshez elengedhetetlen, olvasható az Egészségvonal oldalán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay