Magyarország felé, Geszt térségébe fújta a szél Romániából a nagyszalontai hulladéklerakónál keletkezett tűz mérgező füstjét – közölte pénteken az Agerpres román hírügynökség.

Műanyag hulladékgyűjtő gyulladt ki

A tűz a város szélén, egy műanyag hulladékgyűjtő- és újrahasznosító-raktárban keletkezett péntek hajnalban, a szél pedig nem a város felé, hanem észak-nyugati irányba, a tíz kilométernyire lévő magyar határ felé fújta a magas szénmonoxid-tartalmú, sűrű fekete füstöt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gesztet felé tart

A Bihar megyei környezetvédelmi őrség szerint a füst a magyarországi Geszt települést érintette. A román határrendészet értesítette a magyar hatóságokat az országhatárt átlépő környezetszennyezésről.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez is érdekelhet:

Tűzoltók a helyszínen

A helyszínre vezényelt 60 tűzoltónak három órán belül sikerült lokalizálnia, pénteken koradélutánig pedig eloltania a tüzet. A hulladéklerakóban 1300 tonna újrahasznosítandó műanyagot, illetve már felaprított, szemcsés hulladékot tároltak.

8000 négyzetméteren lángolt

A tűz csaknem 8000 négyzetméteres térséget érintett, emberi sérüléseket nem okozott, a környezetszennyezés és anyagi kár jelentős.

Megszólalt a katasztrófavédelem

Az ügyben időközben megszólalt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is, akik elmondták, egyelőre Magyarországon nem észleltek mérgező anyagot a levegőben a romániai hulladéklerakatnál keletkezett tűz után.

Itthon egyelőre nem észlelték a szennyezést

Az OKF szóvivője elmondta: a katasztrófavédelmi mobillabor folyamatosan ott van a térségben. Mostanáig nem mutattak ki károsanyag-koncentrációt itthon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezek is érdekelhetnek:

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels