Amint arról korábban beszámoltunk, elfogatóparancsot adott ki a rendőrség Nemes László ellen, aki a tarpai fociakadémia gyermekfelügyelője volt. Az 54 éves férfi kiskorú fiúkat molesztált és undorító, mocskos dolgokat művelt velük. A férfi emiatt háziőrizetben volt, ahonnan 3 hónapja megszökött. Ezért körözi most a rendőrség.

Leállhatott a rendőrségi rendszer

A 444.hu most azt írja, hogy 2023. október-novemberben hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer. Nemes László pedig, ennek köszönhetően tudott meglépni a házi őrizetből. És még mindig szökésben van. A gyanú szerint az 54 éves, kárpátaljai származású férfi, a tarpai fociakadémián sportoló gyerekekkel fajtalankodott. „A megalapozott gyanú szerint az edzőként dolgozó férfi munkakörébe tartozott az is, hogy éjszaka felügyelje az externátusként működő diákszálláson elhelyezett gyerekeket” – mondta néhány nappal ezelőtt dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség szóvivője. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mocskos dolgot végzett

A szóvivő elmondta, hogy 2022 novemberében egyik éjszaka, Nemese László, egy alvó kiskorú fiúval mocskos cselekményt végzett. Néhány nap múlva egy másik kiskorú fiúval ugyanígy tett. Ezek a cselekmények ismétlődtek is 2022 novemberében.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezzel gyanúsítják

Nemes Lászlót a rendőrség 18. életévét be nem töltött, a felügyelete alatt álló személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotát felhasználva elkövetett nemi erőszak miatt hallgatta ki gyanúsítottként. A Blikk úgy tudja, a megrontott gyerekek éppen csak betöltötték a 14. életévüket.

Megszökött a háziőrizetből

A férfi 2022. december 6-tól 2023. november 7-ig letartóztatásban volt, majd ekkor a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy a számára kijelölt ingatlant nem hagyhatja el. Ezt a gyanúsított nem tartotta be, mert 2023. november 19-én ismeretlen helyre távozott. Jelenleg fogolyszökés miatt is nyomozás folyik ellene. Az ügyészség határozatával távollévő terheltté nyilvánította a gyanúsítottat, az eljárás a távollétében folytatódik majd”.

Hogyan tudott megszökni?

444 cikkében azt írja, ha működik az elektronikus házi őrizeti rendszer, a lábbilincs két lépcsőben képes ellenőrizni a gyanúsítottat. Első körben a kijelölt lakásban van egy beltéri egység, amely jelzést küld a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységirányítási központjába egy számítógépre, ha az őrizetes elhagyja a kijelölt területet.

Így jelez a rendszer

A felszerelt eszköz ilyenkor vibrálással jelez a gyanúsítottnak is. Ezek után a nyomkövető átáll GPS-jeladásra, amellyel a rendőrség pontosan azonosíthatja a házi őrizetes aktuális tartózkodási helyét, követni tudja a mozgását. Az eszköz bilincs része felszerelve áramkört képez. Ha ezt megpróbálják megszakítani vagy megrongálni, az eszköz rögtön jelez a központnak, ahogy akkor is, amikor a felcsatolt nyomkövető akkumulátora merülni kezd.

Nem váratlan technikai hibáról volt szó?

A portál a cikkében azt állítja, a Nemes László szökéséhez vezető hiba azért lépett fel, mert a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt, aki karbantartsa. Ez amiatt történhetett, mert a rendszerhez kapcsolódó karbantartási vagy szupport szerződés lejárt, és azt nem újították meg.

Új tendert írtak ki

A lap információi szerint a távfelügyeleti rendszer lecserélésére – amit 2013-ban vezettek be Magyarországon – 2023-ban új tendert írt ki az Országos Rendőr-főkapitányság. 2023 június 11-én a Communication Technologies Kft. (ez a cég részt vett a Pegasus kémszoftver beszerzésében is) közleményt adott ki, miszerint a 27 milliárd forintos keretösszegű tendert megnyerték.

Nem cseréltek le a rendszert

Forrásaik szerint azonban a több mint 11 éves, elavult nyomkövető rendszer cseréje máig nem indult el, ugyanis annak a győztes pályázat ellenére nem adott zöld utat a kormány. Viszont időközben nem volt, aki karbantartsa a régi rendszert, vagyis úgy tűnik, a távfelügyelet és az általa megfigyelt őrizetesek hetekre gazdátlanok maradtak.

Elterjedhetett a hiba híre

A 444 felkereste a rendőrséget is az ügyben, akiktől meg akarták tudni, hogy Nemes László vajon tudta-e, hogy nem működik a lábbilincse. Az őrizetesek ugyanis elvileg nem tudtak róla, hogy a lábukon lévő szerkezet nem működik. Csupán az tűnhetett fel nekik – már akik maguktól nem tesztelték a rendszer éberségét –, hogy a kütyü sokkal lassabban merül, mivel a rendszer nem kért le róla adatokat. Ettől függetlenül az információ elterjedhetett, ugyanis a bíróságok tudtak a problémáról.

Megszólalt az ORFK

Az Országos Rendőr-főkapitányság az alábbi tájékoztatást adta a lapnak: „Az ilyen és ehhez hasonló összetett rendszerek, informatikai hálózatok működése során fordulhatnak és fordulnak is elő üzemzavarok, de azok kezelésére és soron kívüli javítására – szükség esetén pótlására – megfelelő eljárásrendeket dolgoztunk ki. (…) A személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések hatálya alatt lévők között – függetlenül attól, hogy az ellenőrzéshez elektronikus eszközt használunk-e – előfordul a magatartási szabályok megszegése vagy szökés. Ilyenkor a terheltet általában előállítjuk vagy ellene körözést adunk ki. Az ismeretlen helyen tartózkodókat többnyire rövid időn – a legtöbbször órákon vagy napokon – belül sikerül elfognunk és előállítanunk. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a körözött Nemes László – Forrás: police.hu