Január 19-én hajnalban borzasztó tragédia történt a Somogy megyei Barcson. Az egyik család, reggel vette észre, hogy kéthónapos csecsemőjük meghalt. Azonnal mentőt hívtak, még mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. Hiába próbálták újraéleszteni a két hónapos kisfiút, nem sikerült.

Az édesanyát hibáztatták

A tragédia után, a rokonok, az édesanyát tették felelősség a kisbaba haláláért. Azzal gyanúsították, hogy tudatmódosító szer hatása alatt szoptatott, és ez okozhatta a tragédiát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Bölcsőhalálban halhatott meg

A sonline.hu azt írja, hogy a babát tápszerrel táplálták, vagyis nem szoptatta a fiatal édesanya. Az elsődleges orvosszakértői vélemény bölcsőhalált állapított meg.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vizsgálják a halálesetet

A rendőrség közölte, hogy a barcsi csecsemő halála kapcsán idegenkezűség, illetve bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a Barcsi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

Mi a bölcsőhalál?

A bölcsőhalálnak az a haláleset számít, amely során az egy évnél fiatalabb csecsemőt minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találják kiságyában. Fontos a diagnózis kimondásában az, hogy sem a szülők által felvett adatokból, sem a részletes helyszíni vizsgálat, sem pedig a kórbonctani, igazságügyi orvostani boncolás után nem derül fény a halál okára.

Kutatásokat végeznek

Ma már számos kutatás áll az orvosok birtokába, annak érdekében, hogy e rejtélyes esetek okát megpróbáljuk megfejteni. Pontos kiváltóját azonban mind a mai napig nem tudjuk, hátterében genetikai, magatartási, környezeti tényezőket emelnek ki.

A fiúknál gyakrabban fordul elő

Kimutatták, hogy a bölcsőhalál a fiú csecsemők esetében gyakrabban fordul elő, mint lányokéban. A tragédiák általában az őszi-téli időszakban, többnyire az éjszakai órákban fordulnak elő, főleg a 2-4 hónap közötti csecsemőknél.

Rizikófaktorok

A kórkép szempontjából rizikót jelent a koraszülöttség, az alacsony születési súly, a rossz szociális körülmény, továbbá ha a gyermek a szüleivel egy ágyban alszik, a gyermeknek hasra fektetése. Többszörösen fokozott rizikót jelent, ha a családban már fordult elő bölcsőhalál. Kimutatták a fokozott kockázatát annak is, ha a gyermek ágya puha, süppedős, vagyis ha a gyermeket nagy paplanba bugyolálják, illetve túlöltöztetik.

Miért jelentenek veszélyt ezek a tényezők?

Ezeknél a babáknál feltételezhető, hogy az agyban lévő légzőközpont fejletlenebb, nem működik jól az alvás-ébrenlét szabályozása, és sok esetben a hő-, illetve a szívritmus-szabályozás is éretlen, és ezt a fentebb leírt tényezők súlyosbíthatják.

A csecsemőhalál megelőzése

Beszerezhetünk úgynevezett légzéskimaradást jelző készüléket, mely sípoló hang segítségével hívja fel a figyelmünket, ha a gyermek hosszabb ideig nem vesz levegőt. A megelőzést azonban már várandós korban elkezdhetjük: járjon el gondosan a kismama terhes tanácsadásra és ne dohányozzunk a magzat környezetében!

Tilos így altatni a csecsemőt

A már megszületett kicsit ne altassuk nagyon meleg ruhákban, nagy paplan alatt, mely alá beficánkolhatja magát. Ne altassuk a hasán, csak nappal, amikor a közvetlen felügyeletünk előtt van a baba, egyéb esetekben altassuk a hátán. Ne aludjunk egy ágyban a kicsivel, és a baba kemény matracon aludjon. Javasolt továbbá, hogy minél tovább anyatejes táplálásban részesüljön a csecsemő. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció