Az éghajlatváltozás jeleit mindannyian észlelhetjük. Egyre forróbbak a nyarak, a telek pedig egyre enyhébbek. Sokszor megesik, hogy egész télen egyáltalán nem alakul ki napokig tartó, összefüggő hóréteg. Amint leesik pár hópehely, általában órákon belül el is olvad, leszámítva a hegyeket.

A kemény fagyok már egyáltalán nem jellemzőek. Míg néhány évtizede bizony nem volt ritka, hogy napokig nem emelkedett a hőmérő higanyszála 0 °C fölé, ma már az megy ritkaságszámba, ha több napon át fagypont alatt marad nappal a hőmérséklet. A -20 fokokat pedig lassan talán el is felejthetjük.

Érdemes alkalmazkodni a megváltozott éghajlathoz

Bár a klímaváltozásnak vannak egyértelmű negatív következményei, akad pár pozitívum is. Ezeket érdemes kiaknázni a hobbikertészeknek is. Akár beszerezhetünk különleges gyümölcstermőket a csodakertesz.hu oldaláról: a Csodakertész Barna Faiskolánál kapható többek közt banán-, füge-, de akár goji bogyó fa is.

Törpe eperfát is lehet nevelni

Egy eperfa nem mindenkinek fér el a kertjében. A törpe eperfa azonban még akár balkonon vagy egy kisebb előkertben is elhelyezhető. Egy fás szárú növényről van szó, amely nem áll rokonságban a földi eperrel, nincs is semmi köze hozzá.

Pont olyan gyümölcse terem, mint az eperfának, ugyanakkor a törpe változat a méretei miatt sokkal inkább ideális a kiskertekkel rendelkezők számára.

Az olajfa is megél hazánkban

Magyarországon egyre több helyen lehet olajfákat látni. Ez alapvetően egy mediterrán növény, mégis otthonosan érzi magát az utóbbi időben nálunk is. A keskenylevelű ezüstfával szokták összekeverni. Amikor azonban már termést hoznak, akkor könnyű megállapítani, hogy melyik melyik is tulajdonképpen.

Ha szeretne igazi mediterrán hangulatot a kertjébe, akkor bátran ültethet olajfát, hiszen még a rosszabb minőségű talajon is megél. Jó hír, hogy nem egy vízigényes növényről van szó, így az aszályt is jól viseli.

Más egzotikus fákkal is lehet kísérletezni

Amennyiben szeretné egzotikus fákkal feldobni a kertjét, akkor érdemes a nem szokványos gyümölcsfák között is szétnézni. Lehet, hogy önnél is termőre fordul egy banán- vagy egy mandarinfa. A földicseresznyével és a maracujával is lehet tenni egy próbát.

Jellemzően -10, -15 °C-ig képesek áttelelni ezek a növények. Ha zordabbra fordulna a tél, akkor szellőző anyaggal le kell őket takarni.

Babér a konyhakertben

Babért korábban szinte senki sem próbált meg termeszteni a konyhakertjében. Mindenki a boltban vásárolta meg tasakban, aki szerette volna az ételeit ezzel a fűszerrel ízesíteni. Manapság azonban egyáltalán nem egy őrült ötlet babért is nevelni.

Magyarországon akár kétméteresre is meg tud nőni egy-egy példány, akár még akkor is, ha nincs védett helyen a növény. A jelek szerint annyira nem is érzékeny a fagyra.

A babér egyébként nem csak ételek ízesítéséhez használható. Léteznek olyan gyógyító, köhögéscsillapító főzetek, amelyekhez babérlevélre is szükség van.

Ha tehát különlegesebb növényekkel ültetné be kertjét, bátran fogjon hozzá!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.