Egy hat éves kislány maradt árván, miután múlt héten egy fiatal házaspár meghalt koronavírusban. A férj 45 éves volt, a feleség 36. Az esetről a férj unokatestvére írt a Facebookon.

Mérhetetlen fájdalom

 „Egy évvel a vírus megjelenése után sincsenek kidolgozott protokollok, megoldások, hogy egy ilyen esetben kinek mit és hogyan kell, lehet megtennie”– írta a Facebookon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szüleit is megfertőzte a férfi

Szilárd unokatestvérét február elsején tesztelték és másnap tudta meg, hogy koronavírusos. Amikor még nem tudta, hogy beteg, meglátogatta a szüleit, így ők is megfertőzödtek és karanténba kerültek.

Az egész család kórházba került

Szilárd unokatestvére egy hét múlva légzési nehézséggel kórházba került, majd négy nappal később követte őt a felesége is. Szombat hajnalban pedig az édesapja is bekerült a kórházba.

Szilárd húgával a darnózseli hentes végzett

Szilárd egyébként már korábban is szerepelt a magyar sajtóban. Ugyanis az ő húgával végzett a férje, a darnózseli hentes még évekkel ezelőtt. A kegyetlen férfival szemben 6 év után született meg az ítélet, de az ügyben még mindig sok a kérdőjel.

Telefon a kórházból

Szilárd a Szeretlek Magyarországnak elmondta, hogy az unokatestvére a felesége számát adta meg közeli hozzátartozóként. Amikor meghalt, a kórház nem tudott már az asszonnyal sem beszélni, így a nő szüleit hívták fel. A férj anyósáék hamarabb tudtak a haláláról, mint az édesanyja.

Személyesen akarták közölni a gyászhírt

A férj édesanyja mindeközben egyedül volt otthon karanténban, a család telefonon félt közölni vele a gyászhírt. Azt gondolták, jobb lenne, ha valaki személyesen mondaná el az idős asszonynak, hogy meghalt a fia.

Közben meghalt a feleség is

Szilárdék felhívták a háziorvost, hátha van ötlete. Ő azt mondta, hogy nekik nincs védőruhájuk, amiben be lehetne menni. Azt javasolta, kérdezzék meg a mentőknél. Amíg azon gondolkodtak, megkérhetnek-e egy mentőst, hogy menjen be elmondani a hírt, vagy beöltözhet-e más és bemehet-e az idős asszonyhoz, addig jött az újabb lesújtó hír: meghalt a feleség is.

Nem bírták magukba tartani a gyászhírt

A feleség szülei másnap már nem bírták magukban tartani a fájdalmat, felhívták a férj édesanyját, és elmondták, hogy a fia és a menye is meghaltak. „Amikor megtudtam, hogy már tudja a hírt, lóhalálában vittem édesanyámat, a másik unokatestvérem pedig a harmadik testvért, hogy kapun keresztül valahogy próbáljanak segíteni.”

Hogyan közöljék az egyedülállókkal a rossz hírt?

Szilárd szerint egy családban két áldozat nem gyakori, de egyedül élő vagy karanténban lévő embernek biztosan kellett már halálhírt közölni.  „Úgy látom, erre egy éve nincs kitalálva semmi. Lehetne védőruhát rendszeresíteni a háziorvosnál például, egy kis odafigyeléssel lehetne rendszer, kinek és hogyan kell a hírt közölnie egyedül lévő emberrel, akinek utána egyedül kell mindezt feldolgoznia.”

Elhunytak listája

Szilárd rokonai tragédiája miatt most először nézte meg a koronavírusban elhunytakról készített kormányzati listát. A 45 éves unokatestvére és 36 éves felesége mellett is feltüntettek alapbetegséget. Magas vérnyomást és a túlsúlyt.

Mindenkinek van alapbetegsége

„Olyan érzés fogott el, hogy ez a lista azért ilyen és azért így van kitalálva, hogy az esetleges felelősséget le tudja tolni magáról a rendszer, mert ugye Covid és különben is betegek voltak.”- mondja. „Ugyanezen az oldalon szorongás az alapbetegsége az egyik halottnak, de ilyen alapon szinte mindenkinek van valamilyen alapbetegsége. Dátum egyáltalán nincs, így a tényleges beazonosítás még a közeli rokonoknak sem könnyű. Mire jó ez?”

Gyűjtést szerveztek az árva kislánynak

A hat éves gyerek a nagyszülőknél van. Gyűjtés indult neki, sokan segítenek. „Vasárnap még a gyerekkel kapcsolatban is tanácstalanok voltunk, de úgy tűnik, hogy „az árván maradt gyerek problémára” a rendszernek vannak már válaszai, többféle szakember próbálta kitalálni, hogyan közöljék a kislánnyal, hogy szülei meghaltak.”

Több, mint 14 ezernek haltak meg

Szilárd szerint egy év alatt emberközpontúbb szabályok születhettek volna, hogy egyszerűbb legyen egy ilyen veszteség feldolgozása. 14 ezer ember hozzátartozói szenvedhetnek hasonló problémáktól. (A csütörtöki adatok szerint a járvány kitörése óta már több, mint 14 ezren haltak meg koronavírus szövődményei miatt Magyarországon).

“Bele kell ordítani az éterbe”

„Bele kell ordítanom az éterbe, amit a családom és én megtapasztaltam. Hátha eljut ez olyan helyre, ahol az ilyen problémák megoldásához legalább van szándék és erőforrás, talán kormányzati akarat is.” – írta a Facebookra Szilárd. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció  – Forrás: MTI