Felépíteni egy új kerítést első hallásra talán nem is tűnik bonyolultnak, hiszen csak annyi dolgunk van vele, hogy felállítunk pár oszlopot, majd ezekhez néhány ponton hozzárögzítjük a léceket. Ez azonban maximum makettezéshez elegendő. 

Egy valódi kerítés telepítése közel sem ilyen egyszerű és gyors – már ha egy tartós, időtálló szerkezet a cél. De hogyan is kezdjünk hozzá?

  1. Tájékozódjunk a vonatkozó jogszabályokról!

Bár a kerítéshez nem szükséges építési engedély, ugyanakkor mégis vonatkoznak rá bizonyos szabályok. Ilyen például, hogy a kerítés csak a telekhatáron belül állhat, a kapu nem nyílhat az utca felé, vagy hogy a tömör kerítés nem lehet 2,5 méternél magasabb. 

Ezek azonban csak az országos szintű rendelkezések, amelyek mellett a települések önkormányzatainak jogában áll helyi szabályokat is hozni. Ezért a biztonság kedvéért építés előtt érdeklődjünk utána, hogy a településünkön van-e érvényben valamilyen speciális rendelet a kerítés építésével kapcsolatban.

  1. Vegyük figyelembe az esztétikai jellemzőket!

Láttunk egy csodás kerítést az interneten, amelybe azonnal beleszerettünk, és eldöntöttük, hogy a saját udvarunkat is ilyennel szeretnénk körülhatárolni. Ez mind szép és jó, csakhogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül a házunk és a környék jellemzőit sem. Hisz ha a kerítés stílusa merőben elüt az otthonunktól, vagy egyáltalán nem illik az utcaképbe, akkor oda a harmonikus összkép és már a kerítést sem fogjuk olyan szépnek találni, hisz nem passzol a környezetéhez.

Ezért a kerítés stílusának kiválasztása előtt mindenképp szemrevételezzük a környéket, hogy eldöntsük, egyáltalán jól mutatna-e az a fajta kerítés, amit kinéztünk.

  1. Olyan kerítést válasszunk, ami ellátja a funkcióját!

Elvégre ahány igény, annyi kerítés. Nyilvánvaló, hogy nem mindenki ugyanazt várja el egy ilyen építménytől, így az egyéni preferenciák is döntőek lehetnek.

Akit például feszélyez, ha belátnak az udvarába, annak tömör kerítést érdemes építtetnie, ellenben akinek ez inkább bezártságérzetet okoz, annak a nyitott kerítés lesz az ideális. Ugyanígy az sem mindegy, hogy milyen alapanyagot választunk, vagy hogy nem zárt kerítés esetén mekkora hézagokat hagyunk az egyes elemek közt.

Ha ugyanis kisgyermek vagy kutya is van a családban, akkor a lécek közt akkora rést tanácsos hagyni, ahol a kutya nem tud kibújni és a gyerek sem tud beszorulni. A magasság is döntő lehet, hisz nem szerencsés, ha négylábú barátunk egy könnyed mozdulattal átugorja a kerítést, vagy csemeténk egyszerűen átmászik rajta, és kiszökik az utcára.

  1. Ha nem értünk hozzá, bízzuk szakemberre az építkezést!

Nem mindegy, hogy egy már meglévő szerkezetről van szó, ahol a lábazat és az oszlop marad a régi és csak a lécek cseréjére kerül sor, vagy teljesen a nulláról kezdjük az építkezést, mert még a kerítés alapjai sincsenek meg. 

Az előbbit akár saját kezűleg is megoldhatjuk, de ha komplett kivitelezésre van szükség, akkor azt célszerű szakemberre bízni. Ez akkor is érvényes, ha olyan bonyolultabb megoldás választunk, mint például a terméskő kerítés.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.