Átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezetek képviselői.

Káros hatások

Biró Marcell, az SZTFH elnöke közölte, nyári táborokban hívják fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy doboz ciginek is megfelelhet

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy ilyen termék akár 2,5, vagy – magasabb nikotintartalom esetén akár 16 – doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Törvényellenes

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nem csak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is büntetni rendeli, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.

Ezt mondja Zacher Gábor

Az Elf Bar káros hatásait illetően néhány nappal ezelőtt kezdett el cikkezni a magyar sajtó, a témában megszólalt Zacher Gábor, toxikológus is, aki elmondta, ez egy úgy járvány. A toxikológus az RTL Híradójának megkeresésére elmondta, az Elf Barban található nikotin mennyisége változó, általában 2 vagy 5 százalékos nikotintartalommal kaható.

Függőség

A legkisebb élettartamú, 600 slukkos 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, ami azt jelenti, hogy egy teljes rúd két-két és fél doboz cigarettával ér fel e tekintetben), a nikotin pedig függőséget okoz.

Nem sok mindent tudni róla

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy a termék egyre népszerűbb, mert a készülék által kibocsátott füst édes, így az ember nem lesz tőle büdös, azonban a szakember hangsúlyozta: az Elf Barról még sok mindent nem tudni, így az sem ismert, mennyire veszélyes.

Évek

A toxikológus arról is beszélt, hogy arra még éveket kell várni, hogy pontos képet kapjunk a Elf Bar hatásairól. Egy olyan vizsgálat – igaz, nem humán, hanem állatvizsgálat – már volt erről, amely kimutatta például, hogy a tüdőben lévő fehérvérsejtek funkcióját rontja a belélegzett gőz, ezzel pedig a szervezet ellenállóképessége gyengül. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A riport itt nézhető vissza:

A tüdőgyógyász szerint ez a legnagyobb baj

Várdi Katalin tüdőgyógyász a hvg.hu-nak azt mondta, a legnagyobb gond az információhiány. Mint mondja: „nem egy bevizsgált a termék, ennél fogva pontosan nem tudjuk, hogy milyen anyagokat, mekkora mennyiségben tartalmaz, ahogy azt sem, hogy mit tud maga a készülék”.

Bonyolult folyamat

A szakember úgy gondolja, hogy nagyon bonyolult folyamat egy olyan szerkezet létrehozása, ami megbizhatóan, mindig azonos, s a szervezet számára a legkevésbé káros hőfokon hevíti a benne levő folyadékot vagy dohányt, így szerinte az Elf Barokban valószínűsíthetően nem mindig ugyanazon a hőfokon izzik fel az anyag.

Egy fiatal orvos is megszólalt

Kulja András TikTok-videójában úgy fogalmaz: semmiképp sem ajánlja az Elf Bar használatát, „mert durván függővé tesz, károsítja a szervezetet, és a dohánytermékek közül talán a legkörnyezetszennyezőbb”.

Idegméreg

„A nikotin pedig egy idegméreg, ami már kis mennyiségben is nagyon erős függőséget okoz. Ezen kívül a nikotin hatással van a szervezet működésére is: rontja az alvás minőségét, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív- és érrendszerre és a magzatok fejlődését is károsítja, koraszülést idézhet elő”- mondta a felvételen Kulja András.

Környezetszennyező

„Én semmiképpen ajánlom az Elf Bar használatát, mert durván függővé tesz, károsítja a szervezetet, és a dohánytermékek közül talán a legkörnyezetszennyezőbb” – mondja a fiatal orvos.

Itt a videó:

@andras.doktor Válasz @viktoria.marta._.fan részére Az Elf Bar szervezetre gyakorolt hatásai. Ha több infót szeretnél, akkor keresd fel a cikiacigi.hu oldalt! 😉 #hirdetés #cikiacigi #orvos #edukáció #elfbar #nedohányozz ♬ eredeti hang – Dr. Kulja András

Kiemelt kép: Elf Bar- Forrás: RTL Híradó