A napelem rendszerek népszerűsége egyre nagyobb. Ez nem véletlen, hiszen energiatakarékos életmódot folytathatsz a segítségükkel. Komplexitás, pontosság, költséghatékony működés jellemzi őket. Érdemes ismerni a működési elvüket.

De akkor mi is az az inverter?

Ne aggódj! Nem kell villamos mérnökként végezned ahhoz, hogy a napelem rendszerek és a LEDLámpaház.hu-nál is fellelhető napelem inverterek működését megértsd. Csak annyit kell átlátni, hogy mi a napelemek alapvető működése, azaz mi, miért és hogyan vesz részt a folyamatban. 

A napelem panelek, cellák a Nap fényét felhasználva fognak elektromosságot fejleszteni. A napelem technológia a napsugárzás elektromágneses sugárzását használja. A fény egyszerre viselkedik hullámként, sugárzásként, mégis részecskékből, fotonokból áll. 

A napelem cellákba a beérkező sugárzás az ott található szilícium réteggel találkozik, majd elnyelődik. Ezzel szabad elektronokat generál. Az elektronkilépés következtében elektromos tér keletkezik a félvezető szilícium rétegben, ami mozgásra kényszeríti a felszabadult elektronokat, és láss csodát: már az elektromosság létre is jött.

Mi köze mindehhez az invertereknek?

Az inverter a napelemes rendszer egyik legfontosabb része, hiszen nélküle nem lennénk képesek a létrejött elektromosságot hasznosítani.

A cellák által előállított áram ugyanis olyan egyenáram, amit az általad is használt háztartási berendezések nem képesek használni (hiszen csak váltóárammal működnek). Az inverter az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítja. Ennek köszönhetően a végeredmény a megszokott 50 Hz frekvenciájú, 230 V-os feszültséggel rendelkező hálózati áram lesz.

Az inverter összeköttetést jelent az elektromos közműhálózat és a napelemek között

Az inverter rendelkezik egy olyan szenzorral, ami a hálózati áramot figyeli, és módosítja az általa a rendszerbe küldött, a napelemekből származó átalakított áramot a hálózati áram változásait érzékelve. Szakemberek szerint az inverterekre célszerű a napelemeket több csoportba osztva soros kapcsolással rákötni, mert csak így biztosítható a lehető legjobb hatékonyság.

Léteznek olyan inverterek, amelyek 2-3 munkapontkövető körrel is rendelkeznek, azaz több napelem csoportot is rájuk lehet kötni. Nagyon oda kell figyelni a napelemek megfelelő dőlésszögére, a takarás elkerülésére, mert az egy csoportba kötött napelemeknek feltétlenül azonos pozícióban kell elhelyezkedniük. Miért? Mert a nem azonos módon teljesítő napelemek egymás hatásfokát rontják.

Milyen inverterek léteznek?

Az, hogy milyen invertert kell alkalmazni, nagymértékben függ az adott hálózat kialakításától. Léteznek:

  • Egyfázisú inverterek
  • Háromfázisú inverterek
  • Transzformátoros inverterek
  • Transzformátor nélküli inverterek 
  • Szigetüzemű inverterek

Ismerd meg te is minél mélyrehatóbban a napelemes rendszerek működési elvét, részeit és használatának előnyeit! Majd győződj meg saját magad arról, hogy miért érdemes ezt az energiatakarékos megoldást választani!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.