A beton időtálló, mondhatni örök életű építőanyag, azonban a kivitelezés elégtelensége, hibái miatt felfagyhat, repedezhet, felülete porózussá válhat, ami nemcsak esztétikailag zavaró, hanem szerkezetileg is problémát jelenthet.

A tönkrement betonfelületet nem feltétlen kell bontani, lehetőség van a javítására is, megoldás lehet a betonra betonozás, amely a projekt méretétől függően házilag is megoldható a megfelelő anyagok és eszközök birtokában, némi szaktudás ismeretében, ráadásul anyagilag is kedvezőbb, mint a beton bontása és az újrabetonozás. Hogyan történik? Mire lesz szükség hozzá? Tarts velünk, ha magad fognál a beton javításához!

A betonozás házilag is kivitelezhető

A javító betonréteg felvitele nemcsak a beton megjelenését javítja, de növeli az ellenálló képességét, tartósságát. Betonozás előtt szükség lesz a megfelelő eszközök, anyagok beszerzésére, többek között a Beton Booster ArmoTec makroszálakra a tartós végeredmény érdekében.

A házi betonozáshoz szükség lesz a szokásos, alapvető eszközökre, úgymint betonkeverőre, kőműveskanálra, lehúzólécre, simítódeszkára, mérőszalagra, vízmértékre, hosszú zsinórra, lapátra, vödrökre, talicskára, és amit szokásosan nem alkalmaznak, pedig rendkívül lényeges a beton minősége szempontjából, mérlegre. Amennyiben a beton széleit le kell határolni, zsaluzni is szükséges, amelyhez kalapács, szög, fűrész és faanyag kell.

Az előkészítés nagyon fontos

Az új betonréteg felhordása előtt gondosan elő kell készíteni a fogadófelületet, megtisztítani a portól, szennyeződésektől, mivel ezek gátolják a betonréteg tapadását, majd kezelni alapozóval. Instabil betonfelületre nem szabad rábetonozni, azt mindenképp bontani kell. A repedezés nem akadály. 

Ezt követően lehet felhordani az új betonréteget az általános betonozási szabályokra figyelve. A betonozáshoz ideális hőmérséklet +10-25°C között van, de szükség esetén, ha nem várhat, -10°C-ig készíthető még beton, de 0°C alatt fagyásgátló adalékszert kell használni. A keverési arányok pontossága érdekében érdemes mérleget használni, és nem lapát arányban meghatározni az összetevőket, mert a beton tartósságát, szilárdságát jelentősen befolyásolja. 

Milyen legyen az új betonréteg?

Kültéren, ahol a környezeti hatásoknak erősen kitett a felület, 10 cm vastagság javasolt, beltéren elég lehet 4 cm is. 

A tartósság érdekében kültéren szuperfolyósító adagolásával növelhető a beton fagyállósága, tömörsége, továbbá felére csökkenthető a keverővíz mennyisége, aminek az eredménye képlékenyebb, könnyebben bedolgozható beton.

A tehereloszlás elősegítésére, valamint a repedezés megelőzésére az általánosan használt betonacél háló helyett szálerősített beton javasolt, ugyanis egyszerűbb és olcsóbb betonozást tesz lehetővé, valamint 3 dimenzióban erősíti az anyagot, nem korrodál, növeli a tartósságát. 

Az utókezelésre szintén gondot kell fordítani, de a hiányosságok a szuperfolyósító használatával csökkenthetők, illetve a felület védelme is figyelmet érdemel.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.