Gyökérkezelés során a fogorvos elvégzi a gyökércsatornák kitisztítását, viszont azt tudnunk kell, hogy egy foghoz több gyökér, s ahhoz több csatorna is tartozhat, vagyis mindegyiknél elvégzendő a feltárás és az alapos kitisztítás, majd következhet a gyökértömés.

Hagyományos módon a fog nem fájhat ilyenkor, mivel már nincs benne ideg, de akkor milyen okai lehetnek az érzékenységnek? Az alábbiakban erről írunk.

Mi okozhat gyökérkezelés utáni fájdalmat?

A Budapest Dental fogászaton végzett gyökérkezelés során, a székben ülve nem érzünk fájdalmat, hiszen maga a procedúra érzéstelenítés mellett, fájdalommentesen történik. Azonban azt követően, 10 ből egy-két esetben tapasztalható érzékenység. Például a tisztítás során a tű elérheti a gyökér csúcsát, ennek okán megjelenhet pár napos érzékenység.

Szintén okozhat panaszt, ha régebbi gyulladást követően történik a gyökérkezelés. Az addig lappangó gyulladás akutan fellángolhat, ez igen kellemetlen tüneteket okozhat.

Előfordulhat, hogy maradnak baktériumok, mivel az orvos nem talált meg minden gyökeret, csatornát, ez általában a bonyolultabb anatómiai szerkezetű fogak esetében történhet meg. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok által termelt toxinok továbbra is fenntartják a gyulladást, ami fájdalmas panaszban nyilvánul meg.

Az első tanács, hogy legyünk türelemmel. A néhány napig tartó érzékenység, ha azt a gyökércsúcsi érintettség váltotta ki, el fog múlni. Amennyiben a fájdalom nem enyhül, fontos a mielőbbi fogorvosi konzultáció.

A régebben gyökérkezelt fog fájdalmának okai

Gyanúra adhat okot, ha egy korábban kezelt fog érzékeny nyomásra, ilyenkor számításba kell venni, hogy gyulladás van a gyökércsúcsnál, vagyis röntgenfelvétel készítése javasolt. A CBCT felvétel során pontosabb diagnózis érhető el, ugyanis az orvos 3D-ben láthatja az érintett fogat.

Ahogyan már beszéltünk róla, a megmaradt baktériumok toxinokat termelnek, s így fennmarad a gyulladás, amely lényegében az immunrendszerünk védelmi reakciója. Ezáltal igyekszik meggátolni, hogy a baktériumok, valamint a toxinjaik bejussanak a vérkeringésbe, viszont problémát okoz, hogy a gyulladás miatt csontpusztulás következhet be. Ez a veszteség azonban jól látható a felvétel segítségével, sajnos nem rögtön, de körülbelül 6 hét elteltével, tehát a frissen elhalt fognál még nem lesz nyoma a röntgenképen a csontpusztulásnak.

Mi a teendő fájdalom esetén?

Friss beavatkozás után a legfontosabb a nyugalom megőrzése, vagyis hogy ne essünk pánikba. Lehetséges, hogy csak pár napos érzékenység tapasztalható, amely maradéktalanul elmúlik. Adjunk tehát magunknak és a fogunknak néhány nap haladékot.

Inkább a folyamatot és fájdalom intenzitását érdemes figyelni: azt, hogy erősödik vagy gyengül. Orvoshoz kell fordulni, ha nem enyhül a fájdalom, illetve ha egy régebben gyökérkezelt fog fájdalma tapasztalható.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: budapestdental.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.