A biztonságtudatos online ismerkedésért indít figyelemfelhívó kampányt Valentin-nap alkalmából a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI).

Kényelmes pártalálás ígérete

Az intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: az online társkereső oldalak a gyors, kényelmes pártalálás ígéretével csábítanak, azonban jó tudni, hogy az online térben sok az olyan csaló, aki romantikus kapcsolat látszatával igyekszik visszaélni az emberek bizalmával.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Veszély

Rámutattak a catfish jelenség veszélyére, amikor a csaló különféle online társkereső felületeken egy jól felépített álidentitás mögé bújva ismerkedik. Mindezt úgy, hogy pénzszerzés céljából a másik félben érzelmi kötődést alakít ki, és a tökéletes leendő partner látszatát kelti – hívták fel a figyelmet.

Ki van a túloldalon?

Az online térben sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy kivel is beszélgetünk valójában, épp ezért csak alapos mérlegelést követően javasolt a kapcsolat elmélyítése, és bensőségesebb témák megtárgyalása.

Hogyan ellenőrizzük, hogy partnerünk valóban az, akinek mondja magát?

Keressünk rá az illető profilképére, hogy azt felhasználták-e máshol is. (Ehhez használhatjuk a Google képkeresőjét.) Gyanakvásra adhat okot ha egy kép a közösségi oldalakon kívül más weboldalakon is sokszor szerepel. Keressünk rá az illetőre más közösségi platformokon is. Amennyiben gyanúsnak találjuk a profiljait – például nincsenek régi bejegyzések, vagy minden oldalán ugyanazok a képek szerepelnek, mint a társkereső platformon, esetleg nem stimmel valami az ismerőseivel – inkább zárkózzunk el a további ismerkedéstől. Kérjük meg, hogy videócseteljen velünk! Amennyiben a másik fél elzárkózik az ötlettől, kezdhetünk gyanakodni.

Túl gyors a tempó?

Amennyiben partnerünk túl bensőséges, intim témákról faggatózik rögtön az ismerkedés elején, és nem tágít, amíg választ nem kap a kérdéseire, az illető nagy valószínűséggel nem ránk, hanem titkainkra kíváncsi. Ha úgy érezzük, túl erőltetett és rámenős az érdeklődés, azonnal lépjünk ki a beszélgetésből, és tiltsuk az illetőt!

Kapcsolódó kisfilm:

Igazak a történetek?

A netes randicsalók tipikus módszere, hogy a beszélgetés során – lehet, hogy csak hetekkel a kezdeti kapcsolatfelvétel után – segítséget kérnek az áldozattól. Szorult helyzetüket legtöbbször betegséggel, anyagi csőddel, vagy egyéb extrém körülménnyel magyarázzák. Ugyanígy gyanús, ha valaki egy rendkívüli befektetési lehetőségről áradozik. A legtöbb esetben ezek csak kitalált történetek, amiket azért vetnek be, hogy pénzt csaljanak ki az áldozatoktól!

Nyugodtan kérdezzünk vissza!

Ha ellentmondásokba keveredik a válaszadás során, feltehetően nem igaz a történet. Sose küldjünk pénzt idegennek, és ne adjuk meg személyes, illetve banki adatainkat sem!

Lesz ebből randi valaha?

A csalók célja, hogy valamilyen indokkal elkerüljék a személyes találkozást velünk. Leggyakrabban arra hivatkoznak, hogy külföldön élnek, ráadásul a jelenlegi vírushelyzet is megnehezíti a személyes találkozók lebonyolítását. Akkor is legyen gyanús a személyes találkozó kerülése, ha folyton a túlzott elfoglaltságra hivatkozik a másik fél! Amennyiben az ismerkedés kizárólag az online térre korlátozódik, fordítsunk kiemelt figyelmet a korábbiakban említett gyanús jelekre. Ha valamelyik is igaz virtuális partnerünkre, hagyjunk fel az ismerkedéssel.

Mégis lesz tali?

Mindig szóljunk egy ismerősünknek, hogy kivel és hol fogunk találkozni, és ha a randi alatt helyszínváltoztatásra is sor kerül, arról is értesítsük ismerősünket.

Mire figyeljünk mindenképp?

Kerüljük el a személyes – különösen pénzügyi – adataink megadását ismeretleneknek. Egy kicsit mindig legyünk gyanakvóak, ha egy túlságosan tökéletes partnerrel találjuk szemben magunkat, vagy ha valaki látatlanul azonnal szerelembe esik velünk. Semmiképp se küldjünk pénzt, vagy intim fotókat magunkról! Ha valaki túlságosan nyomul, ne féljünk letiltani!  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik