Nem is gondolnánk, hogy akár még az önéletrajzfotónak is köze lehet ahhoz, hogy elutasítanak minket egy állásra jelentkezve. Pedig bizony amellett, hogy lehet, kevés számukra a tapasztalatunk, előfordulhat ez is, mint (nem publikus) elutasítási indok. Nézzük meg, hogy mik a jellemző hibák ezzel kapcsolatban, és mit tehetünk azért, hogy ezeket elkerüljük!

Mit akarsz elérni az önéletrajzoddal?

Manapság egy önéletrajz nem csak egy olyan dokumentum, amiben felsorolod, hogy hol és mit tanultál és hol dolgoztál eddig. Sokkal több ennél! Egy kész marketinganyagnak kell lennie, mely arra hivatott, hogy eladjon téged. Legalább annyira, hogy egy személyes (vagy online) állásinterjúra behívjanak.

Nézd meg a DreamJo.bs-en az állásokat, és látni fogod, hogy nagyon sok jó szakembert keresnek manapság. Ugyanakkor azt nem fogod látni, de tudj róla, hogy egy-egy kiváló állásra akár több tucatnyian (vagy még többen is) jelentkezhetnek. Egy átlagember kb. 1-2 másodperc alapján eldönti, hogy valaki ránézésre szimpatikus-e neki vagy sem. És valljuk be őszintén, neked sem lesz sokkal több időd meggyőzni első körben a HR-es kollégát, aki dönt az interjúkról. Ezért nem mindegy, hogy milyen önéletrajzfotód lesz a CV-dben.

Ezekre figyelj önéletrajzfotó készítésekor

Ez a kép nem arról szól, hogy te mennyire jól érzed magad, vagy mennyire különleges egyéniség vagy. Nem szabad, hogy elvonja a figyelmet a szakmaiságról. Legyen ez egy hiteles, semleges, világos háttér előtt készített, letisztult kép rólad.

Felejtsd el a nevetős szelfiket és a nyaralós képeket. Sokkal fontosabb dologról van szó, minthogy nemtörődöm módon bárhonnan csak úgy előkeress egy korábbi nyaralós képet! Nem szabad félvállról venned, mert ha már ezen elbuksz, nem lesz lehetőséged a személyes beszélgetésre. Így nem is derül majd ki, hogy valójában te vagy a tökéletes jelölt a pozícióra.

Az alábbi három dologra mindenképp fordíts figyelmet, amikor a képet készíted:

  • Fontos a testtartás! Húzd ki magad, és emeld ki a mellkasodat. Ezzel magabiztosabbnak fogsz látszani, és nem egy önbizalomhiányos jelöltnek.
  • Ügyelj az arckifejezésedre! Mosolyogj őszintén, de ne erőltesd, legyél természetes. 
  • A munkakörhöz illő ruhát viselj! Irodai állásnál ne izomtrikóban pózolj, maradj a “business casual” stílusnál. Legyél egyszerű, de igényes és nagyon ápolt. Ez a biztos recept ahhoz, hogy túljuss az első válogatáson.

Bízd profikra!

Bár elsőre könnyűnek tűnhet, mint láthatod, nem is annyira egyszerű dolog ez az önéletrajzfotózás. Figyelni kell a fényekre, a beállításra, a megfelelő pózra, és akkor még legyél természetes is. Csodálkozol, hogy sokan profikra bízzák a feladatot?

Ha valaki egy profi fotóssal készíttet képet, az komoly előnyre tehet szert a tökéletes fényezésnek és beállításnak köszönhetően. Nem ördögtől való hát, hogy te magad is így készíttesd el a következő önéletrajzfotódat.

Minél magasabb pozícióra jelentkezel, annál fontosabb, hogy valóban minőségi portréfotó köszönjön vissza a CV-ről. Nem éri meg ezen spórolni, túl sok múlik rajta!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!