Az Országos Mentőszolgálat saját sebességhatár bevezetéséről döntött, a sofőrök csak az engedélyezett mértékben léphetik túl a megengedett tempót. A balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb 30 km/órával mehetnek gyorsabban a szabályosnál. Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon.

Biztonsági határt húztak

A megkülönböztető jelzést használó járművek haladását segítő „Adj utat, ments életet” kampány mellett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a saját sofőrjei számára is biztonsági határt húz: a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb 30 km/órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jelentős kockázat

A megkülönböztető jelzések használata mellett bekövetkezett mentőbalesetek szakértői elemzése megmutatta, hogy az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatár 30 km/h-nál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, amely ekkor már nincs arányban a sikeres életmentés esélyének a gyorsaságtól remélt növekedésével.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A nemzetközi gyakorlat szerint

Az OMSZ nemzetközi példák alapján bevezetett új szabálya a gyakorlatban azt jelenti, hogy például 50 km/h sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva maximum 80 km/h sebességgel haladhatnak a mentők, míg autópályán a mentőautók legfeljebb 160 km/h-val közlekedhetnek.

Így mehetnek át a kereszteződésen

Kereszteződésbe érve a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h sebességgel hajthatnak át a mentősök.

Évente 70 súlyos baleset  

Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon. Az OMSZ szerint az utakon közlekedők figyelemfelhívását szolgáló kampányok és a szirénázó járművekre vonatkozó biztonsági szabályok együttesen alkalmasak lehetnek a mentőbalesetek megelőzésére és a mentők biztonságos és gyors közlekedésének elősegítésére, áll az Országos Mentőszolgálat közleményében.

Ütközés a 12. kerületben

A BudaPestkörnyéke.hu adott hírt arról néhány hónapja, hogy nagy baleset történt Budapesten a Városmajor utca és a Krisztina körút sarkán. A szemtanúk elmondása szerint egy személyautó karambolozott egy mentőautóval. Az ütközés akkora volt, hogy a mentő az oldalára borult. A helyszínen rengeteg rendőr jelent meg, hosszú ideig tartott a helyszínelés.

Baleset a 21. kerületben

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, egy mentőautó és egy személygépkocsi ütközött Csepelen. A baleset a Széchenyi utca és Kassai utca kereszteződésében történt. A koraszülött mentő a Peter Cerny Koraszülött Alapítvány tulajdona, amely pár házzal a baleset helyszínétől egy 5 hónapos csecsemőhöz száguldott. A kisgyermekhez életmentés céljából hívták a segítséget.

Nem állt meg a stop táblánál

A mentő nagy sebességgel, megkülönböztető hang- és fényjelzéssel rohant a csecsemőhöz. A BudaPestkörnyeke.hu tudósítója a helyszínen megtudta, hogy nem állt meg a jármű a Kassai utcai stop táblánál. Valószínűleg annyira sürgős esethez rohantak, hogy állítólag nem is lassított. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: sok mentőautót ér baleset. Fotó: archív