Komoly ellenőrzési hullám indult a magyarországi kórházakban: elrendelték a patológiai feladatokat ellátó osztályok vizsgálatát. Az ellenőrök egyebek mellett a halottkezelésre vonatkozó előírások betartását is ellenőrzik. Eddig sehol nem találtak hiányosságokat. Az ügy előzménye az lehet, hogy akkor még ismeretlen, méltatlan körülmények között tárolt holttesteket találtak egy budapesti kórházban.

Ellenőrzik a patológiai osztályokat

A belügyminiszter 2023. szeptember 4-én elrendelte az állami egészségügyi ellátó rendszerben a patológiai feladatokat ellátó osztályok ellenőrzését. A helyszíni ellenőrzéseket az Egészségügyi Államtitkárság Egészségügyi Államtitkári Kabinet Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztály az illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ munkatársai és más szakértők bevonásával folytatja. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Amit megnéznek

Az ellenőrök egyebek mellett a patológiai feladatok ellátását biztosító adminisztratív kötelezettségek teljesítését, a nyilvántartásra és a higiénés szabályokra, valamint a halottkezelésre vonatkozó előírások betartását ellenőrzik, vizsgálják a betegjogok, a kegyeleti jogok és a hozzátartozók jogainak érvényesülését. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem találtak hiányosságokat

Az eddig lefolytatott ellenőrzések intézkedést igénylő hiányosságot nem tártak fel – írja az MTI. A folyamat előzménye minden bizonnyal az a megrázó esemény lehetett, hogy akkor még ismeretlen, méltatlan körülmények között tárolt holttesteket találtak egy budapesti kórházban.

Gyanús holttestek

Amint arról korábban beszámoltunk, a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója tett bejelentést augusztus végén a rendőrségen arról, hogy a kórház boncmestere és boncsegédje munkaviszonyának megszüntetését követően az intézmény patológiáján két, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett holttestet találtak.

Más adat szerepelt a lábcédulán

Az ORFK tájékoztatása szerint egyik tartósított holttest azonosítását azért kellet elvégezni, mert a lábcédulán feltüntetett adatokkal szemben a kórház saját nyilvántartásában elhunytként nem, az országos személynyilvántartásban azonban élő személyként szerepelt. 

17 évvel ezelőtt halt meg

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg hétfőn, hogy kiderült: az elhunyt személy gyógyíthatatlan betegségben halt meg egy másik fővárosi kórházban és onnan 2006. február 17-én szállították át az akkori Erzsébet Kórházba. A holttest átszállítása után annak balzsamozására került sor. A temetésről sem a hozzátartozója, sem más nem intézkedett.

Balesetben halt meg

A másik, a kórház nyilvántartásában szintén nem szereplő bebalzsamozott holttest azonosítását a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda végezte el. Megállapították, az elhunyt külföldi állampolgár, aki egy közúti közlekedési balesetben vesztette életét idén augusztus 10-én.

Balzsamozás miatt vitték a patológiára

A holttestet a külföldre szállítás miatt szükséges balzsamozás elvégzése érdekében szállították a kórház patológiai osztályára. A testet a hozzátartozók azóta már a hazájukba szállították. A rendőrség vizsgálja, hogy egy további, a kórházban tavaly december 24-én természetes halállal elhunyt temetésére miért nem intézkedtek, hogyan fordulhat elő az, hogy a holttest még mindig a kórház hűtőkamrájában van.

Testrészeket is lefoglaltak

Az orvosigazgató bejelentését követő helyszíni szemlén a patológiai osztályon engedély nélkül tárolt emberi testrészeket is lefoglalt a rendőrség. A nyomozóhatóság rendelkezésére álló adatok szerint azokat a volt boncmester engedély nélküli egészségügyi kutatásokhoz gyűjtötte. 

Kirúgták a dolgozókat

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szeptember elsején egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által foglalkozás körében elkövetett emberi test tiltott felhasználása bűntette miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A kórház igazgatója az eset után az egyik boncmester és a boncmestersegéd munkaviszonyát megszüntette. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Péterfy Sándor utcai Kórház – Forrás: MTI