Súlyos ipari baleset történt egy bioetanolt előállító üzemben péntek reggel Dunaföldváron. Többen megsérültek, fulladoztak, öklendeztek, 28 embert szállítottak kórházba. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak. Óvintézkedésként lezárták a helyi iskolákat, a gyerekek nem mehetnek ki az épületből.

Péntek reggel történt a baj

A Pannonia Bio Zrt. bioetanolt előállító dunaföldvári üzemében péntek reggel 7 óra 45 perckor történt a baleset. Az esemény az üzem negyvenhét munkatársát érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kórházba.

Klórgáz szabadult el

A bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hét köbméteres hipótartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett.

Klórmérgezés Dunaföldváron – MTI/Vasvári Tamás

Valahogy rossz anyagokat öntöttek össze

A jelenlegi információk szerint egy 6 köbméteres tartályban tárolt 4500 liter hipóhoz véletlenül 400 liter salétromsav keveredett, ami heves kémiai reakciót okozott. Ennek eredményeképpen jelentős mennyiségű klórgáz szabadult fel, és többen rosszul lettek az üzem területén. Az anyagi kár elenyésző, robbanás, tűzeset nem történt.

Veszélyes gáz

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.

Égő érzést okoz a belégzése

“A gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasoltjuk, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot” – írták az egyik helyi Facebook-csoportban.

Óvintézkedés az iskolákban

Dunaföldváron nem volt szükség óvintézkedésekre, de a polgármester óvatosságból elrendelte, hogy az iskolákból ne engedjék ki a gyerekeket, és ne szellőztessenek. Ezt hamarosan fel fogják oldani.

Gázkoncentráció

Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint – tudatták.

Négy mentőhelikopter

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték.

Torokkaparás és nehézlégzés

A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik.

Kórházi ellátás

A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították – mondta Győrfi Pál.

Megy tovább a munka

A cég menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit, lehetséges okait; a gyár működésében a baleset fennakadást nem okozott, a termelés folyamatos és zavartalan – írták.

MTI, Fotók: MTI/Vasvári Tamás