Maga a papírgyártás körülbelül 5000 évvel ezelőtt kezdődött, méghozzá Egyiptomban. A papiruszsás volt az első alapanyag, melyet felhasználtak erre a célra. Ezt követte a pergamen, míg végül a papír, mely Kínából származik. Az első papírgyárat pedig a mai Üzbegisztán területén található Szamarkand városában alapították. És hogy hogy jutottunk el a környezettudatos papírgyártásig? Lássuk!

Egyre elterjedtebb a környezettudatos papír

Ma már minden gyártóegység törekszik arra, hogy lehetőleg környezettudatosan állítsanak elő termékeket (ráadásul egyre több környezetvédelmi elvárásnak is meg kell feleljenek). És ez alól természetesen nem jelentenek kivételt a papírtermékeket gyártó üzemek sem.

Az egyre tudatosabb vásárlók is keresik az ilyen termékeket, így egyértelmű, hogy a kínálati oldalon is egyre több jelenik meg belőlük. Érdemes csak megnézni pl. az Alpha-Dent-Higiénia Kft. papírtermékeinek kínálatát, és láthatóvá válik, hogy mire is gondolunk.

Így jutottunk el a ma ismert papírig

A környezettudatos papírgyártás csak egy nagyon kis szelete a papírgyártás történetének, de mégis nagyon fontos a környezetünk védelme és a fenntarthatóságra való törekvés miatt. De ne szaladjunk ennyire előre!

Ott tartottunk, hogy a papír volt a következő lépés a pergamen után. Azonban ez még nem a mai értelemben vett papír, először még kenderből és lenből készült. Csak a 19. századtól kezdve történik fából az előállítása. Ha ezt nézzük, innen már csak egy lépés a környezettudatos papírgyártás. De ez egy hatalmas lépés. Amit viszont egyre többen meglépnek.

Hogy állítják elő ma a papírt?

Ha 1 tonna papírt szeretnénk előállítani, akkor ahhoz körülbelül 1,7 tonna fára van szükségünk, valamint sok vízre, és emellett mészkő, kén és klór is fog kelleni.

A folyamat onnan indul, hogy a kivágott fákat hántolják, majd felaprítják. A kapott alapanyagot vízzel pépesítik, amit a kémiai oldás követ, így a farostok finomabb szálakra bontják.

Az őrlés következik, mely rostszálak falának megbontását eredményezi. A művelet során a sortok felülete megnő és elkezdenek összetapadni.

Ezt követően jön egy merítő- vagy szűrőszitás folyamat, ami előtt még különböző adalékanyagok is kerülnek a pépbe. Klórt használnak a fehérítéshez, kalcium-karbonátot töltőanyagként, hogy kevésbé legyen átlátszó a kész papír.

Majd következik még egy présszakasz, ahol a megszikkadt papírlemezeket a kívánt vastagságúra nyomják össze. Ezt a szárítószakasz követi, majd a simítás jön, mely végén az immár megszáradt papírszalagot föltekercselik.

Az újrahasznosított papír

Ma még rengeteg papír kerül a kommunális hulladékba. De az újrahasznosítás aránya egyre növekszik (például 2004-ben Európában 54,6% volt). A folyamat során számos kiváló papírtermék készül, melyek (ismét) tökéletesen használhatóak.

Élen járnak a higiéniai papír termékek gyártásánál az újrahasznosítással. Számos termék készül így: kéztörlő papír, toalettpapír, zsebkendő, stb.

Legyünk környezettudatosak, válasszuk ezeket a termékeket!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.